KWF: Medicijn is te duur

Artsen vrezen dat zorgkosten de pan uit rijzen als het aantal kankerpatiënten stijgt

Nieuwe specialistische kankermedicijnen moeten in de toekomst goedkoper worden.

Dat stelt een groep medici in een rapport dat ze schreven voor KWF Kankerbestrijding. De artsen vrezen dat met het groeiend aantal kankerpatiënten de kosten voor deze medicijnen - tegen bijvoorbeeld keelkanker en baarmoederhalskanker - de pan uit rijzen als er meer nieuwe middelen komen en er meer mensen voor in aanmerking komen. Ze worden nu nog betaald uit speciale ziekenhuispostjes en de kans is daardoor aanwezig dat dokters zich in de spreekkamer laten leiden door de kosten en niet door de vraag wat de beste behandeling is.

De artsen vinden dat farmaceuten hun middelen sneller op de markt moeten kunnen brengen en er minder geld voor moeten vragen. Ziekenhuizen en apothekers moeten scherper onderhandelen over de inkoop. Artsen moeten er niet voor terugschrikken mensen uit te leggen wanneer nieuwe behandelingen of medicijnen vermoedelijk geen zin meer hebben. Ook adviseert de KWF-artsengroep om kankermedicijnen te vrijwaren van de afspraken dat de zorgkosten in de toekomst maar beperkt mogen stijgen.

De werkgroep denkt bovendien dat de overheid er niet aan ontkomt om vast te leggen hoeveel een extra, gezond levensjaar mag kosten. Specialistische medicijnen zijn vaak niet alleen duur, bovendien zorgen ze maar voor een beperkte verlenging van de levensverwachting. Zelf noemen ze geen maximumprijs. Minister Edith Schippers (VVD, volksgezondheid) zou een commissie moeten instellen die deze berekeningen uitvoert.

Met dit laatste voorstel heropent KWF de discussie over de zogeheten 'qaly's': hoeveel moet je in de zorg maximaal uittrekken voor een gewonnen levensjaar van goede kwaliteit. Een voorstel van haar adviesraad RVZ om in de zorg maximaal 80.000 euro uit te trekken per gewonnen jaar, heeft nooit weerklank gevonden. Twee jaar geleden leefde de discusie op toen de vergoeding tegen de zeldzame ziekten van Fabry en Pompe op de tocht stond. Uiteindelijk bleven deze medicijnen - soms tonnen per jaar - gewoon vergoed.

Ook Schippers wilde gisteren haar vingers niet branden aan deze discussie. Maximumprijzen voor medicijnen zijn volgens haar op dit moment niet aan de orde en ze zit niet te wachten op een "zwart-witdiscussie" over dit onderwerp.

De kosten voor dure kankermedicijnen stegen de laatste tien jaar van 270 naar 733 miljoen euro per jaar. Dat laatste blijft een beperkt deel van het totale jaarlijkse zorgbudget van ruim 64 miljard euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden