Kwetsbaar, maar straks niet meer welkom

Zorgen bij woonzorgcentrum in Naarden over groep ouderen die niet meer toegelaten mag worden

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Het kabinet scherpt de komende jaren de toelatingseisen voor het verpleeg- en verzorgingshuis verder aan. In Naarden, bij woonzorgcentrum Amaris de Veste, leidt dat vooral tot zorgen over de categorie ouderen die buiten de boot zal vallen.

Zo krijgt vanaf 2016 alleen nog de zwaarste categorie hulp- en zorgbehoevende ouderen een plekje in het verpleeg- en verzorgingshuis. De grens wordt daarbij getrokken tussen cliënten met zorgzwaartepakket (zzp) 4 en 5, zoals dat in vaktermen heet.

Eigenlijk kan dat niet, zegt directeur Grietje de Graaff van De Veste over die bezuinigingsplannen. Er wordt volgens haar een categorie uitgesloten die weldegelijk intensieve zorg en begeleiding nodig heeft. "Zonder goede zorg zijn zij een gevaar voor zichzelf en de samenleving. Ze laten bijvoorbeeld het gas aanstaan omdat ze lijden aan dementie."

Loes Meents, manager zorg en welzijn bij De Veste, onderstreept dat deze categorie nu nog recht heeft op beschut wonen, intensieve begeleiding en hulp tijdens de dag. "Zonder dat is iets eenvoudig als opstaan en zelf een ontbijt organiseren al teveel gevraagd", zegt Meents.

Het kabinet wil dat deze zogenoemde 'zzp-4 zorg' in de toekomst 'in de buurt' wordt verstrekt, door professionals met steun van vrienden en familie. De Graaff en Meents voorzien problemen. "Mensen voelen zich hier veilig en prettig. Zonder dat worden ze onrustig, gaan ze bijvoorbeeld 's nachts bij de buren aanbellen, of bellen ze om de haverklap hun kinderen op", licht De Graaff toe. De bezuiniging zal wel extra werk opleveren voor de thuiszorg, die Amaris ook levert.

Wat het betekent voor de huidige verpleeg- en verzorgingshuizen van de Amaris Zorggroep moet nog worden doorgerekend. Bureau Berenschot voorspelde deze week de sluiting van 40 procent van alle verpleeg- en verzorgingshuizen, maar De Veste zit daar niet bij, denkt De Graaff.

Haar instelling is net bezig met nieuwbouw. In 2014 wordt een pand opgeleverd naast het huidige noodgebouw. Een pand met appartementen, zorgwoningen en een gesloten afdeling. Maar ook een eigen restaurant, kapper en fysiotherapie, die ook bedoeld is voor buurtbewoners. Zorg van de toekomst dus, zegt De Graaff trots.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden