Kwestie van schurende hersenhelften, snapt u?

Ik ben niet afgestudeerd in het Cruijffiaans, maar wat ik van 'Pauw & Witteman' heb begrepen, is dit: voetballers zijn creatieve mensen, dus gebruiken ze hun rechterhersenhelft. Edoch, op school wordt de linkerhersenhelft gevuld. Op het moment dat de linker- over de rechterhelft gaat schuren, krijg je strubbelingen. Vandaar dat het, volgens Johan Cruijff, zo vaak botst tussen voetbalbestuurders. Begrijpt u?

Witteman vraagt slim: "U en Van Gaal zijn beiden topsporter, dus moet de intelligentie toch op dezelfde plek zitten?" Maar zo simpel ligt het niet. "Van Gaal heeft natuurlijk nooit in de echte top gespeeld", vindt Cruijff. "Dat is niet naar bedoeld, maar hij is begonnen als leraar. Vandaar die tegenstelling." Dus, als Van Gaal dom was gebleven, had Cruijff nooit een conflict met hem gehad? Toch wel. Want, zegt Cruijff: "Van Gaals benoeming als Ajax-directeur staat haaks op het plan van vijftien ex-voetballers."

Zo kabbelt het gesprek minutenlang voort. De heren gaan elkaar tutoyeren, de sfeer lijkt ontspannen en Cruijff raast voort in zijn voetbal-koeterwaals. Hij heeft geen strategie, maar de strategie is wel doorbroken, en dat soort zaken.

Ten einde raad tackelt Pauw de voetballegende in de 37ste minuut: "Zonet zei je dat jullie strategie tegen de komst van een technisch directeur is, maar Van Gaal is toch geen technisch- maar algemeen directeur?" Cruijff: "Er is nu een directie opgesteld van een directeur en een technisch directeur. Als Van Gaal nou 'es was gaan praten met Bergkamp en met de club, en had gevraagd: Jongens, wat is nu het technische gegeven, waar iedereen voor heeft gestemd en dat moet worden uitgevoerd?"

Op dat moment begonnen mijn hersenhelften zodanig over elkaar heen te schuren dat ik in complete verwarring raakte. De afstandsbediening kletterde op de grond en voor ik het wist zat ik in 'De waan van de dag' (Vara), waarin Clairy Polak wanhopig glimlachend een modderige discussie probeerde vlot te trekken over de Nieuwspoort-code. Peter Middendorp had in de Volkskrant geciteerd uit een Nieuwspoort-gesprekje met staatssecretaris Bleker, en dat mocht niet. Of eigenlijk toch wel, want Bleker had er geen bezwaar tegen gemaakt. Maar dan had Middendorp buiten het Nieuwspoort-bestuur gerekend. Vice-voorzitter Jos Heijmans had hem een reprimande gegeven. "Wat is dat eigenlijk voor code?" wilde Polak weten. "Heel ingewikkeld", deed Heijmans gewichtig.

Volgende item. De eindredactie van Het Parool heeft het gewaagd een kop te veranderen boven een verhaal van niemand minder dan Frénk van der Linden. Zonder enige vorm van overleg! Eindredacteur in beeld om het te verdedigen, Van der Linden gaat er tegenin, enzovoort, en zo verder. Tot slot kwam Bram Vermeulen van NRC Handelsblad praten over censuur in Turkije. Dit alles naar aanleiding van een gekaapte veerboot, waar niemand van heeft gehoord.

Begin deze maand schreef ik dat ik blij ben met de terugkeer van Polak op prime time. Dat ben ik nog steeds, maar ze moet wel betere onderwerpen uitkiezen. 'De waan van de dag' is te incrowderig. Misschien leuk voor een paar journalisten, maar niet voor het brede publiek, waar het programma voor is bedoeld. Voor hen is het Cruijffiaans.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden