'Kwestie Van Rey is veel groter'

Wethouder en senator stapt op Raadslid krijgt geen kans affaire verder uit de doeken te doen

Jos van Rey is gisteravond opgestapt als wethouder van Roermond en als Eerste Kamerlid voor de VVD. "U begrijpt dat ik zal vechten. Maar het onderzoek zal nog geruime tijd duren. Mijn aanblijven is niet in het belang van Roermond", stelde Van Rey.

Het OM verdenkt hem van corruptie en het lekken van geheime informatie aan VVD-burgemeesterskandidaat Ricardo Offermanns.

Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Marianne Smitsmans zijn bij de affaire-Van Rey echter nog meer mensen betrokken, en is de zaak 'veel schokkender' dan nu bekend. Dat zei ze gisteren in het raadsdebat over de kwestie. Smitsmans heeft, toen zij werd verhoord door de Rijksrecherche, telefoontaps beluisterd.

"Het beeld dat u schetst is maar de helft van de waarheid", hield ze burgemeester Henk van Beers voor. Ze wilde haar kennis delen met de raad. "Volgens de Rijksrecherche mag dat." Maar Van Beers voelde daar niets voor. Hij probeerde onmiddellijk na verklaringen van Van Rey en hemzelf de vergadering te sluiten. "Ik doe dat bij deze", sprak hij, het protest van raadsleden negerend.

Ook coalitiepartij PvdA pikte dat niet. "Ik heb u telefonisch al gezegd dat u ook de fractievoorzitters om hun mening moet vragen. Niet alleen leden van het college", zei fractievoorzitter Öztürk gepikeerd. "Toen ik hierheen kwam, wist ik niet eens of ik vanavond zou mogen spreken. Dat kan toch niet. De raad is het hoogste orgaan van de gemeente."

Van Beers noemde het 'onverstandig' om een debat te voeren op basis van 'fragmentarische kennis'. Bovendien zou Smitsmans door te spreken haar geheimhoudingsplicht als lid van de benoemingscommissie voor de nieuwe burgemeester schenden. "We hebben vandaag iemand verloren die zeer belangrijk was voor de stad. Dat is een gevoelige klap. Geef ons tijd die te verwerken."

Tijdens een schorsing oefende de burgemeester verder druk uit op Smitsmans om niet uit de school te klappen. "Ik voel mij geïntimideerd", stelde ze na afloop. "Ik wil niets strafbaars doen. Ik ga nu opnieuw juridisch advies inwinnen", besloot ze.

Donderdag vergadert de raad weer over de affaire. "Ik beloof u, dan kom ik hier op terug", kondigde Smitsmans aan. "De personen om wie het gaat raad ik aan om in de tussentijd de hand in eigen boezem te steken en hun conclusies te trekken."

VANDAAG 3 Meer nieuws

Offermanns trekt zich terug als kandidaat
"In het belang van Roermond acht ik mijn kandidatuur niet langer wenselijk", schrijft VVD'er Ricardo Offermanns aan minister Spies van binnenlandse zaken. Offermanns, door de gemeenteraad van Roermond unaniem voorgedragen als nieuwe burgemeester, ziet zijn kandidatuur als onhoudbaar nadat bekend is geworden dat hij vooraf enkele vragen uit het sollicitatiegesprek van zijn partijgenoot Van Rey doorgespeeld had gekregen. Het telefoongesprek tussen de twee is door justitie opgenomen. Een van de doorgespeelde vragen is tijdens het sollicitatiegesprek daadwerkelijk gesteld. Offermanns is nu burgemeester van Meerssen, waar hij vandaag verder praat met het college en de raadsfracties over zijn positie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden