Kwestie rond ombudsmannen wil maar niet tot rust komen

Kamer eist uitleg over 'geheime ontslagbrief' Marc Dullaert

BART ZUIDERVAART en REDACTIE POLITIEK

De onrust over het vertrek van Kinderombudsman Marc Dullaert houdt aan. Oppositiepartijen CDA en ChristenUnie willen dat de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen de Tweede Kamer opnieuw uitleg komt geven over het vertrek van Dullaert.

De Volkskrant schreef gisteren dat Van Zutphen afgelopen najaar informatie over de kwestie wilde achterhouden voor de Kamer. Hij zou het plan hebben gehad de Kinderombudsman voor te dragen voor een nieuwe termijn van zes jaar.

Maar tegelijkertijd wilde hij van Dullaert de garantie dat die na een jaar zelf ontslag zou nemen. Dullaert zou op deze manier zijn voorzitterschap van de Europese koepel van kinderombudsmannen kunnen uitdienen. De Nederlandse Kinderombudsman weigerde akkoord te gaan met deze constructie en tekende de geheime ontslagbrief niet, aldus de Volkskrant.

Vervolgens, in januari dit jaar, schreef Van Zutphen de Tweede Kamer dat hij al per 1 april dit jaar een nieuwe Kinderombudsman wil laten benoemen. Van Zutphen heeft zijn besluit nooit nader toegelicht, los van het argument dat hij volgens de wet 'zijn eigen team mag samenstellen'. Kinderrechtenorganisaties kwamen in het geweer tegen de beslissing van de ombudsman. De petitie 'Dullaert moet blijven' leverde meer dan 40.000 handtekeningen op.

Van Zutphen zou ook zijn reorganisatieplannen voor het instituut Nationale Ombudsman begin dit jaar hebben verzwegen voor de Tweede Kamercommissie. Onderdeel daarvan was het vertrek van de algemeen directeur.

Van Zutphen laat de Volkskrant weten dat deze directeur 'niét is ontslagen'. En verder: 'De Nationale Ombudsman kan (de berichtgeving, red.) niet weerspreken zonder vertrouwelijke informatie te openbaren uit besloten overleg met de Kamer en uit vertrouwelijk overleg tussen werkgever en werknemer. Dat doet de Nationale Ombudsman niet'.

ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten vindt het 'zeer kwalijk' dat er weer gelekt is uit vertrouwelijke gesprekken met de ombudsman. Ze wil dat Van Zutphen zelf naar de Kamer komt 'om zijn kant van het verhaal te vertellen, desnoods achter gesloten deuren'. "Wat nu gebeurt, beschadigt het instituut nog verder en dat is zorgelijk." Ook CDA'er Mustafa Amhaouch verlangt tekst en uitleg van de ombudsman.

Binnenkort moet de Kamer zich ook buigen over de kandidaten voor de vacature Kinderombudsman. Uiteindelijk draagt Van Zutphen drie kandidaten voor aan de Kamer, die vervolgens een keuze maakt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden