Kwestie ombudsman: Voortman geschorst

GroenLinks straft eigen Kamerlid vanwege noemen namen in fractie

Met het terugtrekken van Guido van Woerkom als nieuwe Nationale Ombudsman leek een einde gekomen aan de soap rond zijn benoeming. Maar met de schorsing van GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman en de onduidelijkheid over gelekte namen van sollicitanten krijgt het verhaal toch nog een staart.

Voortman is door partijleider Bram van Ojik gisteren per direct voor een maand uit de fractie gezet, omdat zij in haar fractie heeft gepraat over namen van sollicitanten die zij vertrouwelijk mocht inzien. Dat is in strijd met het Kamerreglement. Van Ojik: "Dat had niet mogen gebeuren."

Van Ojik werd volgens goed ingelichte bronnen vorige week door het bestuur van de Tweede Kamer ingelicht dat Voortman mogelijk het ambtsgeheim heeft geschonden. Bij gesprekken in zijn fractie bleek dat Voortman regels had overtreden.

Pas gisteren kwam Van Ojik met de schorsing. Hij zegt tijd nodig te hebben gehad om zich in de regels en maatregelen te verdiepen. Ook overlegde hij met Kamervoorzitter Anoushka van Miltenburg. "Ik neem een behoorlijk zware verantwoordelijkheid op me. Het is echt geen licht besluit een Kamerlid uit te sluiten."

Het is uitzonderlijk dat een fractievoorzitter een fractiegenoot schorst. Toenmalig PvdA-Kamerlid Paul Tang werd in 2009 een maand zijn woordvoerderschap financiën ontnomen nadat hij Prinsjesdagstukken had gelekt. PVV'ers Eric Lucassen en Jhim van Bemmel moesten in 2010 ook (een deel van) hun portefeuille inleveren na het opbiechten van eerder verzwegen veroordelingen.

Van Ojik kan Voortman niet als Kamerlid schorsen. Daarover gaat het bestuur van de Tweede Kamer. Maar ze mag komende week en de drie weken na het reces niet optreden namens de fractie. Ze zou wel op eigen titel bij debatten kunnen aanschuiven, maar de kans daarop is klein.

Daarmee blijft de vraag onbeantwoord wie de namen van sollicitanten naar de media heeft gelekt. Onder meer de NOS en Nu.nl ontvingen vorige week anoniem een lijst met namen. De Rijksrecherche onderzoekt nu de zaak, een zeldzaamheid in de Tweede Kamer. Na gesprekken concludeert Van Ojik dat zijn partij de namen niet heeft doorgesluisd. "Niemand in mijn fractie is op enigerlei wijze betrokken geweest bij het lekken van vertrouwelijke stukken naar de pers."

Oppositietijger met hart op de tong

Het zal vandaag een niet al te vrolijke verjaardag zijn voor Linda Voortman (35). De doorgaans opgewekte oppositietijger had zich deze dag vast niet voorgesteld als de eerste dag van haar schorsing als GroenLinks-Kamerlid.

Woensdag nog stond ze vooraan op het podium voor het gebouw van de Tweede Kamer om 4.500 handtekeningen in ontvangst te nemen. Handtekeningen van mensen die Glaucio (12) graag in Nederland willen houden, ook al valt hij niet onder de huidige regels van het kinderpardon.

Het is Voortman ten voeten uit. Op straat, tussen de betrokkenen, strijdend voor haar idealen. Zo ging ze te werk als vakbondsbestuurder bij de FNV, waar ze de bekende schoonmaakstaking op stations en op Schiphol in 2010 hielp organiseren. En zo doet ze het nu weer om haar pleidooi voor een ruimer kinderpardon kracht bij te zetten.

Betrokken, vastberaden en activistisch noemt de geboren Enschedese zichzelf, en dat getuigt van zelfkennis. Ze gaat graag met gestrekt been in tegen het kabinetsbeleid, schuwt een motie van wantrouwen niet en laat zich niet makkelijk overtuigen door anderen. Ze voelt zich meer verwant met de SP dan met D66.

Op de benoeming van Guido van Woerkom als Nationale Ombudsman drukte ze stevig haar stempel. Zo ongeveer als eerste Kamerlid twijfelde ze publiekelijk aan zijn geschiktheid en door een schriftelijke stemming aan te vragen, werd de matige steun pijnlijk duidelijk.

Dat de zaak haar hoog zat, verklaart mogelijk waarom ze de namen van andere sollicitanten, die ze als Kamerlid vertrouwelijk had ingezien, deelde binnen de fractie. Ze staat als praatgraag bekend, wat het goed denkbaar maakt dat ze het eruit flapte voor ze er erg in had.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden