Kwestie-Mabel / Bruinsma was machtig en spannend

AMSTERDAM - ,,Ik ben Charlie, de bodyguard van Klaas Bruinsma. Overal waar hij ging, ging ik ook. Mabel, ken je me nog? Ik jou wel.''

Met de blik van een trouwe hond keek de corpulente Chileen donderdagavond in de camera van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Charlie da Silva, de lijfwacht die altijd minstens twee pistolen droeg, wist het zeker: Mabel was het liefje van zijn vroegere baas Bruinsma, alias 'de Dominee'. Mabel Wisse Smit (35), de verloofde van prins Johan Friso, ontkent een liefdesrelatie met Bruinsma te hebben gehad. Wel gaf ze in de uitzending, via de RVD, toe dat ze zes keer 'met anderen' op zijn boot heeft geslapen. Da Silva wist zeker dat Wisse Smit met Bruinsma het bed had gedeeld.

De bankiersdochter reageerde in de uitzending per fax. Letterlijk schreef ze: ,,De heer Bruinsma bezat enkele boten. Ik voer ongeveer zes keer met hem en anderen mee. Twee à drie keer was dat op de Neeltje Jacoba. Hierbij werd soms ook gegeten en overnacht op de boot.''

Deze fax is gedetailleerder dan wat zij eerder losliet over haar band met de topcrimineel. Dat ze bij Bruinsma overnachtte werd toen niet gemeld. De RVD reageert nu met de mededeling dat het 'haar antwoorden zijn en dat die voor haar rekening zijn'. Dat geldt volgens de directeur E. Brouwers van de RVD ook voor haar eerdere verklaring.

Mabel Wisse Smit leerde de topcrimineel kennen in haar studententijd. Ze was 21 jaar, studeerde economie en deed mee aan zeilwedstrijden op het IJsselmeer. In 1989 stapte ze voor het eerst aan boord bij de topcrimineel.

Een jaar later schreef onderzoeker Petrus van Duyne voor het ministerie van justitie het rapport 'Misdaadondernemingen, ondernemende misdadigers in Nederland'. Sinds 1986 volgde hij de handel en wandel van Bruinsma. Prof. Van Duyne houdt het voor onwaarschijnlijk dat Wisse Smit Bruinsma's gangsterliefje is geweest. Hij ziet haar eerder als een studerend meisje uit een elitair maar saai milieu, dat een 'verzetje' zocht. Bruinsma was machtig en spannend.

In Amsterdam stond Bruinsma bekend als een keiharde crimineel. De politie beschreef hem in 1988 in een misdaadanalyse als de leider van Nederlands 'grootste, gewelddadigste misdaadorganisatie'. Had Mabel Wisse Smit dit kunnen weten, toen zij in 1989 aan boord stapte?

Het Parool schreef na de analyse van de politie tal van artikelen over de topcrimineel, zijn miljoenenimperium en over de liquidaties van Bruinsma's vijanden. 'De Dominee' sleepte de krant voor de rechter. Zijn toenmalige advocaat Max Moszcowitz betoogde dat Bruinsma's zeilvrienden hem er op aankeken. De advocaat wilde dat de krant stopte met het publiceren van artikelen over de topcrimineel. De rechter willigde de eis niet in omdat het in 1988 als algemeen bekend mocht worden verondersteld dat Bruinsma tot over zijn oren in de drugs en het geweld zat. Niet alleen Het Parool maar ook andere kranten verbonden zijn naam aan de nieuwe keiharde misdaad.

Van Duyne: ,,Wisse Smit, die overigens in de observatieverslagen van de politie niet voorkwam, had dit kunnen weten. Maar dit hoeft niet per se zo te zijn. Ze leefde in die tijd misschien van tentamen naar tentamen. Verder werd er toen wat lacherig gedaan over hasjsmokkel. Hasj moest kunnen.''

De onderzoeker is de naam van de lijfwacht die nu uit de school klapt, niet in de politie-dossiers tegengekomen. Charlie da Silva kwam evenmin voor in het organogram dat de politie destijds maakte van de Bruinsma-clan. ,,Als hij tot de binnencirkel behoorde heeft de criminele inlichtingendienst hem over het hoofd gezien. Da Silva behoorde, schat ik in, meer tot de meelopers rondom Klaas Bruinsma.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden