Kwekers dol op siergrassen

Grassen veroveren de tuinen net als zij dat doen met het landschap waar zij hun wilde stempel op drukken. In september beginnen de Grassendagen omdat ze dan op hun mooist zijn en dat tot ver in de winter blijven.

Een van de eersten die het gebruik van siergrassen in de tuin toepasten was Piet Oudolf, wat hem de naam 'Grassenpiet' opleverde. Waarmee niets oneerbiedigs bedoeld werd, want ook de bekende tuinarchitect Mien Ruys had een bijnaam. Omdat zij als eerste bielzen in de tuin gebruikte werd zij 'Bielzenmien' genoemd. Het boek 'Prachtig Gras' (1996) dat Oudolf samen met Michael King schreef, betekende een doorbraak in het gebruik van siergrassen in de tuin. Veel boeken van zijn hand volgden en heel veel tuinen en openbare ruimten werden door hem ontworpen en voorzien van de mooiste beplanting waar op een bijzondere manier grassen werden gebruikt, gecombineerd met stevige vaste planten. In zijn nieuwste boek, 'Piet Oudolf in Landschap' worden 23 van zijn meest prestigieuze ontwerpen die hij over de hele wereld maakte getoond. Een korte beschrijving vergezeld van prachtige foto's en beplantingsplannen laten heel duidelijk zijn stijl van ontwerpen zien. De Grassendagen die Piet en Anja Oudolf elk jaar op hun kwekerij in Hummelo organiseerden zorgden voor verdere bekendheid van de siergrassen. Nu zij geen kwekerij meer hebben behoren ook de Grassendagen tot het verleden. Maar zij organiseren nog wel een bijzonder weekend waarbij hun eigen tuin te bezichtigen is en kwekers aanwezig zijn. Op de plaats van hun kwekerij hebben ze nu een tweejarigentuin gemaakt die fascinerend mooi is volgens Anja Oudolf.

Henk Jacobs, in het Groningse Vriescheloo, organiseert nog wel Grassendagen. Op zijn kwekerij zorgt hij voor een ruim aanbod van siergrassen en in zijn tuin zijn siergrassen gecombineerd met vaste planten zoals heleniums. Van deze planten heeft hij een Nederlandse Planten Collectie van meer dan honderd verschillende. Zijn tuin is een sprookje om te zien. Hoge, wuivende grassen, zonnige heleniums en veel andere voornamelijk hoge vaste planten zijn gecombineerd tot een fascinerend geheel. Wat hij mooie grassen vindt? Molinia caerulea 'Dauerstrahl' bijvoorbeeld en Molinia caerulea 'Edith Dudszus' die verkleurt mooi bruin. Jacobs zoekt ook naar afwijkende vormen en op zoek naar een kleine Miscanthus kwam hij er een tegen met breed, lichtgroen blad en fijne blonde pluimpjes. Deze stevige compacte bolvorm noemde hij Miscanthus sinensis 'Pagels', naar Ernst Pagels, een van de grote Duitse kwekers die prachtige tuinplanten heeft ontwikkeld waaronder siergrassen. Hebben siergrassen ook nadelen? Jacobs: "Je moet oppassen met Deschampsia, als ik iemand op de kwekerij met een pot in de hand zie staan, dan vraag ik altijd: is het voor een nette tuin? Als ze ja zeggen dan raad ik het af om deze te nemen".

In het Noord-Hollandse Obdam houdt Kwekerij De Morgen Grassendagen. Dirk de Winter is fan van alle siergrassen, maar zoekt alleen grassen die het doen op de zware klei. Hij test de grassen kritisch en als ze op de rijke klei uit elkaar vallen, verkoopt hij ze niet. Hij wil zijn klanten wel tevreden houden. Wat hij ook niet verkoopt is Festuca mairei omdat dit gras zich als een gek uitzaait. De Winter heeft ook eigen grassen geselecteerd, Miscanthus sinensis 'Silver Stripe' bijvoorbeeld, een kleine, sterke plant van 1,30 meter hoog waarvan het blad een duidelijke middennerf heeft en de pluimen bruinzilver zijn. Een toevalstreffer is een kruising tussen Molinia arundinacea 'Transparant' en Molinia arundinacea 'Karl Foerster'. Deze twee stonden toevallig naast elkaar op de kwekerij en de zaailing ervan zit wat eigenschappen betreft precies tussen deze twee in. Een aantal tuindames was zo enthousiast over deze plant, die overigens nog niet te koop is, dat de naam Molinia arundinacea 'Ladies Charm' zal worden.

Kwekerij In Goede Aarde in het Zeeuwse Biervliet houdt twee weekenden Grassendagen. De favoriet van Frank Geijsels is Panicum virgatum 'Shenandoah' genoemd naar het Nationale Park in de VS waar in de Indian summer de esdoorns en grassen verkleuren. Dit gras verkleurt net zo, eerst zijn de bladeren groen met rode toppen en naarmate de nachten kouder worden verkleurt het hele blad rood. Als het nog kouder wordt dan worden de rode bladeren geel. In zijn borders vindt hij de grassen het mooist als ze boven lagere planten uit rijzen. Prachtig is de combinatie van Panicum met de donkere Sedum 'Arthur Branch'. Geijsels heeft 25 verschillende grassen op zijn kwekerij staan, hij is geen verzamelaar, maar hij pikt de goede er tussenuit. De rest vindt hij overbodig.

Siergrassen sparen doet Lianne Pot. In het Groningse De Wilp heeft zij de Nederlandse Planten Collectie van meer dan driehonderd siergrassen. Al die grassen zijn te vinden in haar grassentuin en in haar prairietuin waar ze gecombineerd zijn met vaste planten. Haar favorieten zijn Molinia caerulea 'Heidebraut', een doorzichtig grasje dat goed gecombineerd kan worden met andere vaste planten en waarvan de halmen een mooie herfstkleur krijgen. En Panicum virgatum 'Northwind', een sterk, hoog opgaand gras met mooie zilveren halmen.

Hans Kramer van Kwekerij De Hessenhof in Ede houdt geen aparte Grassendagen, maar viert het dertigjarig jubileum van zijn kwekerij met collegakwekers uit heel Europa en interessante lezingen. Zijn favoriete gras is Sorghastrum nutans 'Sioux Blue', een gras dat lijkt op een Miscanthus met blauw blad en goudgele kafnaaldjes.

Siergrassen zijn fantastisch als ze goed gebruikt worden. Op de Grassendagen krijg je van specialisten veel informatie en kun je met eigen ogen zien wat siergrassen kunnen doen voor je tuin.

Kwekerij Jacobs, Vriescheloo, www.kwekerijjacobs.nl 17 en 18 september

Grassendagen: Piet Oudolf, Hummelo, www.oudolf.com 3 en 4 september

Lianne's Siergrassen, De Wilp, www.siergras.nl 24 en 25 september

Kwekerij de Morgen, Obdam, www.newgenerationplants.nl 7,8,9 okt.

De Hessenhof, Ede www.hessenhof.nl 3 en 4 september

Siergrassen in de Britse Sussex Prairies Garden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden