Kwartetten met de lijsttrekkers

reportage | Om hun jonge kijkers te betrekken bij de verkiezingen, organiseert het 'NOS Jeugdjournaal' een spelletjesmiddag met de lijsttrekkers van de zes grootste partijen. Wie wint?

Met voor zijn ogen een masker in de vorm van twee hartjes draait PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher een aantal keer om zijn eigen as. Dan duwen de twee kinderen hem zachtjes richting het grote kartonnen bord met daarop een foto van het Haagse Torentje. Aarzelend stapt de blindeman af op het kantoor uit zijn dromen, zijn hand met daarin een magneet recht voor zich uitgestoken.


Voor het eerst deze verkiezingen stonden de lijsttrekkers van de zes grootste partijen in de Tweede Kamer gisteren tegenover elkaar, inclusief Geert Wilders van de PVV. Niet om te strijden in de vorm van een debat, maar via gezelschapsspellen. Met onder meer 'Ezeltje prik', 'kwartet' en '30 Seconds' legden de mannen voor de verkiezingsuitzending van het 'NOS Jeugdjournaal' hun politieke standpunten uit aan groep 8b van de Amsterdamse Elzenhagen school.


De jonge kijkers van het programma mogen misschien nog niet stemmen, maar zijn wel degelijk geïnteresseerd in politiek, stelt presentatrice Siham Raijoul. "En ook voor volwassenen is de uitzending leuk. Kinderen stellen een ander soort vragen, waardoor de lijsttrekkers ook onverwachte antwoorden geven. Het is allemaal wat persoonlijker, we zien de menselijke kant van de leiders van ons land."

Eerlijk

Tijdens de opnames geeft Mark Rutte (VVD) toe dat hij het mooist aan zichzelf zijn haar vindt, blijkt Wilders de premier na een verloren debat sportief te sms-en en vertelt Alexander Pechtold (D66) eerlijk dat hij ruim honderdduizend euro per jaar verdient. "Dat is meer dan mijn moeder", merkt de vragensteller droogjes op.


Meest interessant om te horen vond de elfjarige Adam dat het konijn van CDA-politicus Sybrand van Haersma Buma dood is gegaan. "Ik vond het goed dat hij zo'n zielig verhaal vertelde." De doorgaans ernstige politici hebben hem verrast. "Als het om de inhoud gaat, kunnen ze heel erg boos zijn, maar ik zag nu ineens dat de lijsttrekkers in het echt heel aardig en grappig met elkaar omgaan. Pechtold en Buma hadden zelfs de slappe lach."

'Torentje prik'

Wel betreurt de jongen dat GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver niet bij de spelletjesmiddag aanwezig mocht zijn. "Want ik zou op hem stemmen, denk ik, als ik dat mocht. Jesse zet zich in voor het milieu, en dat is heel belangrijk." Ook D66 vindt hij een goede partij. "Ik ga bijna naar de middelbare, en het scholensysteem is in Amsterdam ingewikkeld met die lotingen enzo. D66 wil het onderwijs verbeteren, dus dat zou fijn zijn voor mij."


Ook wat betreft de spelletjes was Pechtold volgens Adam de winnaar van de zes kandidaten. Zo wist de politicus als enige dat het popzangeres Beyoncé was, die dit jaar een recordaantal likes op Instagram kreeg.


En 'Torentje prik'? Dat won hij bijna. Rutte plantte zijn magneet nét iets dichter bij zijn kantoor, al speelde hij net als Wilders een klein beetje vals. In ieder geval belandde Asscher het verst van het Torentje af, zijn magneet bleef steken op een van de andere gebouwen. "Die wordt directeur van het Mauritshuis", grinnikte Pechtold met Buma.


Een adempauze, betitelt Emile Roemer van de SP de uitzending. "Het was erg plezierig om, te midden van al die zware debatten en heftige interviews, een middag lol te hebben met mijn collega's. En het ging best goed, ik had veel geluk tijdens de spellen. Al had ik achteraf natuurlijk moeten weten dat die gekke filmpjes van ons met filters gemaakt waren met Snapchat." Hij lacht. "Ik zei toch al dat ik niet goed tegen mijn verlies kan?"


'NOS Jeugdjournaal Verkiezingen' wordt zaterdag 11 maart om 19.00 uitgezonden op NPO Zapp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden