'Kwartet' wil dat Israël bouwactiviteiten stopt

(Novum/Ap) - Israël moet ophouden met het uitbreiden van zijn nederzettingen op de Westoever, wil het voorkomen dat het vredesproces ineenstort. Dat heeft het 'Kwartet' van vredesbemiddelaars voor het Midden-Oosten vrijdag gezegd tijdens besprekingen in Londen.

Het Kwartet - de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland en de Verenigde Naties - drong in een door VN-chef Ban Ki-moon voorgelezen verklaring ook aan op meer onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen en het beëindigen van de aanvallen over en weer.

Van een doorbraak leek geen sprake, maar de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice zei dat het nog steeds mogelijk is in het laatste ambtsjaar van de Amerikaanse president George Bush een akkoord te bereiken over de stichting van een onafhankelijke Palestijnse staat. Zij noemde Noord-Ierland als voorbeeld van een conflict dat onoplosbaar leek tot vlak voordat er vrede werd bereikt.

De vergadering van het Kwartet vond vrijdagochtend plaats en werd gevolgd door een donorconferentie voor de Palestijnen. Rice zei dat Arabische landen die geld hebben beloofd, maar niet gegeven, zullen worden opgeroepen dat alsnog te doen. Vorig jaar werd in Parijs 4,9 miljard euro aan de Palestijnen toegezegd voor een periode van drie jaar. Het geld was bestemd voor zowel de Palestijnse begroting als hervormings- en ontwikkelingsprogramma's. Van de optimistische sfeer waarin de beloften werden gedaan is echter niets meer over.

De door het Kwartet aangestelde Midden-Oosten-gezant, de Britse oud-premier Tony Blair, richt zich primair op de economische ontwikkeling van de Westoever. Hij liet vrijdag frustratie blijken over de trage voortgang bij onderhandelingen met Israël over het opheffen van wegblokkades en controleposten die een normaal economisch leven op de Westoever in de weg staan. Hij zei de komende weken antwoord van Israël te verwachten op de voorstellen die hij heeft gedaan om het leven van de gewone Palestijnen te verbeteren.

Blair spreekt ook met vertegenwoordigers van het particuliere zakenleven om interesse te wekken voor investeringen op de Westoever. Met Blairs hulp organiseert de regering van de Palestijnse president Mahmoud Abbas later deze maand een beleggersconferentie in Bethlehem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden