Kwart waterwingebieden in 'schaliegaszone'

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Een kwart van de waterwingebieden van waterbedrijf Vitens overlappen schaliegashoudende grondlagen. Sommige daarvan vormen een belangrijke bron voor aanvoer van drinkwater aan grote steden in de provincie.

Waterbedrijf Vitens en onderzoeksinstituut TNO hebben een kaart ontwikkeld waarop waterwingebieden en schaliegashoudende grondlagen staan aangegeven.

Ruim 2 miljoen Nederlanders zijn voor hun drinkwater afhankelijk van grondwaterwinning. Volgens Vitens kan winning van schaliegas zorgen voor onherstelbare verontreiniging van het grondwater. De schaliegasvoorraden bevinden zich in Nederland in dichtbevolkte gebieden en in kwetsbare landschappen.

Zonder water
Schaliegas is gewoon aardgas, maar zit opgesloten in zeer dicht gesteente (schalie). Door verontreiniging van het grondwater kunnen tienduizenden Nederlanders langdurig zonder water komen te zitten.

Van de 110 waterwinlocaties bevinden zich zeker 28 in de schaliegaszones van Nederland. Locaties zijn onder meer Leidsche Rijn en Lopik in de provincie Utrecht, Goor in Overijssel en Epe in Gelderland. Als er ook bij kleinere gasvoorraden wordt geboord, dan bevinden zich nog meer winlocaties in de schaliegaszones. Ook als er dieper dan 5 kilometer wordt geboord, neemt het aantal locaties flink toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden