Kwart vmbo-t scoort slecht bij examens

Uit een nieuwe meting van de prestaties in het voortgezet onderwijs blijkt dat veel vmbo-t scholen slecht scoren op het centraal schriftelijk eindexamen.

Een kwart van de bijna 800 vmbo-t scholen – de oude mavo’s – presteert onder de maat. Geslaagde leerlingen van deze opleidingen doen het opvallend slecht in de belangrijkste vakken Nederlands, Engels en wiskunde op het centrale schriftelijke eindexamen. Zij compenseren in veel gevallen een laag cijfer op het centraal schriftelijk met een veel hoger cijfer voor het eerder afgenomen schoolexamen. Daardoor halen veel leerlingen alsnog hun diploma.

Dit blijkt uit Schoolprestaties, het Trouw-onderzoek naar de kwaliteit van scholen dat vandaag bij deze krant gepubliceerd wordt. Bijna vijftig scholen haalden in 2008 op de theoretische en gemengde leerweg van het vmbo voor twee van de kernvakken gemiddeld een cijfer lager dan een zes. Voor tien scholen gold dat zelfs voor alle drie de vakken.

Trouw maakt dit jaar voor het eerst gebruik van een nieuwe manier om de prestaties van scholen te meten. Die methode is ontwikkeld door Jaap Dronkers, hoogleraar in Maastricht. De prestaties van de geslaagde leerlingen in de kernvakken van het schriftelijk eindexamen staan centraal in zijn oordeel of een school kwaliteit levert. Door naar die cijfers van de geslaagden te kijken wordt duidelijk wat het diploma van een school nou eigenlijk waard is, stelt Dronkers.

De hoogleraar vindt het logisch om die kernvakken als ijkpunt te nemen; de overheid doet dat immers ook. Vanaf 2012 worden de eisen op deze vakken voor havo en vwo aangescherpt. De staatssecretaris wil dat in de jaren daarop ook op het vmbo doen. Dronkers: „Gebaseerd op de resultaten die vooral de vmbo-t scholen halen op het centraal eindexamen, zou het wel eens een bloedbad kunnen worden. Zij scoren nog te vaak onvoldoende.”

Ook de prestaties van 10 procent van de vwo’s en 6 procent van de havo-opleidingen zijn slecht. Daartegenover staat dat een kwart van de vwo’s, 40 procent van de havo’s en een kwart van de vmbo-t’s juist uitblinken met een score van boven de 7 op minimaal één van de kernvakken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden