Kwart van Syrische joden vertrokken naar buitenland

DAMASCUS (Reuter) - Syrische joden zijn begonnen met een tamelijk massale uittocht uit hun geboorteland. De uittocht vindt plaats nu de Syrische president, Hafez al Assad de uitreisbeperkingen grotendeels heeft opgeheven.

Een kwart van de joodse gemeenschap is inmiddels vertrokken, nadat Assad, kennelijk op verzoek van president Bush, besloot dat het zinloos is joodse families het uitreizen te beletten. Voor velen betekent het vertrek niet alleen dat zij hun vrienden en bekenden in Syrie achterlaten. Ook het grootste deel van de bezittingen dient achter te blijven, omdat voor niet meer dan 2000 dollar (3200 gulden) mag worden meegenomen.

Ibrahim Hamra, het hoofd van de 2900 joden die nog in Syrie leven, blijkt echter opgelucht dat zijn gemeenschap vrij is om te reizen en dat de joden "als andere Syriers" worden behandeld. Hamra: "Wij hebben normale paspoorten, net als andere Syriers. We kunnen kopen en verkopen wat we willen en meedoen aan het zakenleven. Wij zijn nu gewone Syrische burgers."

Tot april was het voor joodse families onmogelijk Syrie te verlaten. De meeste van de 850 joden die het land sinds april hebben verlaten, zijn naar de Verenigde Staten vertrokken. Hamra weet niet of er ook joden naar Israel zijn gegaan.

Als de Arabische-Israelische vredesbesprekingen in Washington succesvol verlopen, zullen er zeker Syrische joden in Israel op bezoek gaan, zo viel uit de woorden van Hamra op te maken. "Ik verberg niet dat in Israel heilige plaatsen zijn, net als in Syrie" , aldus Hamra. "Voor 1948 hadden we familieleden in Israel. Als de vredesbesprekingen succesvol zijn, zullen we ze bezoeken en zij zullen ons bezoeken." Hamra zei te hopen dat de verkiezing van premier Rabin het pad naar de vrede zal effenen.

Gevraagd naar wat er gaat gebeuren met de goederen die de joden achterlaten, zei Hamra dat zij die vertrekken 'niet voor altijd emigreren' en hun bezittingen slechts verlaten totdat ze terugkomen.

Volgens Hamra zijn er 22 synagoges in de omgeving van Damascus, die ten dienste staan van de 2200 joden die in de hoofdstad leven. In Aleppo leven 600 joden en in Kameshli 120. "Het aantal synagoges in Damascus is erg groot in vergelijking met het aantal mensen dat hier woont" , aldus Hamra. Hij denkt dat er in de toekomst synagoges gesloten worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden