Kwart van gepensioneerden wil weer aan het werk

Een oudere man bekijkt vacatures bij een uitzendbureau.Beeld anp

Een kwart van de gepensioneerden wil weer aan de slag als ze zelf de voorwaarden kunnen bepalen. Ze zijn bereid om daarvoor 25 procent salaris in te leveren. Hetzelfde geldt voor werkende 55-plussers. Ruim 60 procent wil, onder voorwaarden, wel doorgaan voor minder geld.

Dat blijkt uit een onderzoek van Medical Delta onder 650 Nederlanders tussen de 55 en 85 jaar. Zij werden diepgaand ondervraagd over zaken als werk, wonen, sociale contacten en gezondheid. In Medical Delta werken vijf universitaire instellingen en lokale overheden in Zuid-Holland samen. Zij brachten de resultaten van het onderzoek 'Grijs is niet zwart wit, ambities van 50-plus' gisteren naar buiten.

Tevreden over sociale contacten
Dat 25 procent van de ondervraagden bereid is weer aan het werk te gaan, verbaast onderzoeksleider Rudi Westendorp, directeur van Leyden Academy on Vitality and Ageing, niet echt. "Ze geven een signaal af: 'Ik ben er toch ook nog'. Daarnaast missen ze structuur in hun leven." Onder de 55-plussers bestaat een grote bereidheid om te werken, mits onder eigen voorwaarden: minder uren en een andere - vaak adviserende - rol op het werk.

Eenzaamheid ligt bij ouderen op de loer, maar acht op de tien ouderen zijn, ook op hoge leeftijd, tevreden over hun sociale contacten. "Maar liefst 90 procent regelt het vinden en onderhouden van contacten zelf en 80 procent heeft geen behoefte aan uitbreiding, ook niet op hogere leeftijd", aldus Westendorp. Veel ouderen voelen zich verantwoordelijk voor de gezondheid: ruim 80 procent wil zelf testen doen die de huisarts kan gebruiken en 71 procent durft op basis van metingen zelf medicatie te regelen.

Voortouw nemen
Dat 98 procent van de ondervraagden zelfstandig wil blijven wonen, zal niet verbazen. Zijn die allemaal goed voorbereid op de toekomst? Westendorp: "Nee, heel velen wachten gewoon af. Die kloppen op een gegeven moment bij de gemeente aan om een traplift. Daar zit een manier van denken achter: 'Ik heb recht op zorg én ik wil de regie'. Wat dat betreft zijn we verwend, en toch een tikje lui geworden."

"Ouderen moeten zelf het voortouw nemen", vindt Westendorp. Ze kunnen heel goed verwoorden wat ze nodig hebben: gooi bijvoorbeeld de thuiszorg er uit en regel het zelf. Er zitten nu 50.000 mensen elke dag te wachten op een helpende hand die de steunkousen komt aandoen, en weer uitdoen. Terwijl er apparaten zijn waarmee je dat zelf kunt. Dat geldt ook voor het schoonhouden van het huis. Dat kun je robots laten doen."

Voor de hoogleraar ouderengeneeskunde is het helder. We worden steeds ouder en dat vereist een omslag in denken. Bijvoorbeeld dat we niet per definitie 'recht hebben' op zorg. Een gevoel dat onder ouderen nog steeds sterk aanwezig is, zo blijkt uit het onderzoek. "Maar wil je als oudere de regie over je leven houden, dan moet je daar wat voor doen. Ouder worden gaat niet vanzelf. Het is net zo lastig of makkelijk als puberteit of kinderen krijgen. Je moet je daarop voorbereiden en voorzorgsmaatregelen nemen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden