Doorbraakinfecties

Kwart van de coronapatiënten in het ziekenhuis is volledig gevaccineerd

null Beeld ANP
Beeld ANP

Veel meer volledig gevaccineerden dan gedacht belanden toch als covidpatiënten in het ziekenhuis. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM.

Marten van de Wier

Een kwart van de opgenomen covidpatiënten in september was volledig gevaccineerd. Van de patiënten die op de intensive care (ic) belandden, was één vijfde volledig gevaccineerd. Ziekenhuizen en artsen gingen er tot dusver van uit dat ongeveer 10 procent van de ziekenhuisopnames gevaccineerden betrof.

Het is niet zo dat vaccins minder goed zijn gaan werken. De effectiviteit daarvan blijft volgens het RIVM stabiel hoog. De toename van het aantal gevaccineerden komt volgens het RIVM simpelweg doordat steeds meer mensen gevaccineerd zijn. Inmiddels zijn 11,6 miljoen Nederlanders van twaalf jaar en ouder volledig gevaccineerd, en 2,8 miljoen (nog) niet. Die veel kleinere groep (19,5 procent van het totale aantal twaalfplussers) is goed voor driekwart van de ruim 1600 ziekenhuisopnames in september.

Vooral 70-plussers krijgen doorbraakinfectie

Het zijn vooral 70-plussers die in het ziekenhuis belanden door zo’n ‘doorbraakinfectie’, vakterm voor een infectie na volledige vaccinatie. Ook enkele vijftigers en zestigers overkomt dat; bij jongere groepen komt dat nauwelijks voor.

Dat vooral 70-plussers na een doorbraakinfectie in het ziekenhuis terechtkomen, heeft volgens epidemioloog Brechje de Gier van het RIVM twee oorzaken. Corona leidt bij 70-plussers sowieso vaker tot opname. Ook werken de vaccins bij hen iets minder goed dan bij jongere groepen.

Kans op besmetting na vaccinatie groter dan kans op ziekenhuisopname

De kans om na volledige vaccinatie zo ziek te worden dat ziekenhuisopname nodig is, is relatief klein. Groter is de kans om, ondanks vaccinatie, besmet te raken. “De bescherming tegen besmetting ligt volgens de internationale literatuur tussen de 60 en 80 procent”, zegt De Gier, epidemioloog bij het RIVM.

De meeste doorbraakinfecties verlopen relatief mild. Volgens De Gier blijkt uit internationaal onderzoek dat de vaccins na verloop van tijd minder goed worden in het voorkomen van een positieve testuitslag.

Tegen ziekenhuisopname blijven ze tot dusver wél even goed beschermen. De effectiviteit werd door het RIVM eerder geschat op 95 procent, en dat is nog steeds zo. “We zien de effectiviteit van de vaccins in Nederland niet afnemen met de tijd, en ook internationaal wordt dat niet gezien.”

Ook meer positieve testen bij gevaccineerden

Het aantal ziekenhuisopnames bij volledig gevaccineerden neemt toe, maar het aantal positieve testuitslagen in die groep groeit nog harder. In oktober betrof 40 procent van alle positieve testuitslagen volledig gevaccineerden, en 58 procent ongevaccineerden. Ter vergelijking: in augustus betrof maar een kwart van alle positieve uitslagen gevaccineerde mensen.

Ook die stijging hangt samen met de enorme toename van het aantal gevaccineerden in Nederland. De relatief kleine groep van 2,8 miljoen ongevaccineerden krijgt nog altijd het grootste deel van de positieve uitslagen.

Wat de aantallen uit de teststraat waarschijnlijk nog iets vertekent, is dat de testbereidheid onder gevaccineerden groter is. Uit onderzoek van bureau I&O blijkt dat 34 procent van de ongevaccineerden zich bij ziekte laat testen, tegen 69 procent van de gevaccineerden. Een grote groep ongevaccineerden met een coronabesmetting blijft dus waarschijnlijk buiten beeld.

Lees ook:

Rapport: Nederland laat in het coronabeleid veel steken vallen, maar presteert niet slecht

KPMG publiceert donderdag een tussentijdse evaluatie van het Nederlandse coronabeleid, met een flinke lijst verbeterpunten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden