Kwart van alle zwangerschappen eindigt in abortus

Stichting Schreeuw om Leven demonstreerde in 2009 tegen abortus met plastic modellen van ongeboren baby's van tien weken. Beeld anp
Stichting Schreeuw om Leven demonstreerde in 2009 tegen abortus met plastic modellen van ongeboren baby's van tien weken.Beeld anp

Vrouwen die een abortus ondergaan vormen in ontwikkelde landen een steeds kleinere groep. Maar niet in West-Europa, waar hun percentage juist toeneemt. Zou dat kunnen komen door de immigratie van vrouwen uit Oost-Europa?

Jan Kruidhof

Het aantal abortussen dat ieder jaar wereldwijd wordt uitgevoerd, is opgelopen tot 56 miljoen. Een kwart van alle zwangerschappen eindigt tegenwoordig met een abortus, meldden onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie en het Amerikaanse Guttmacher Instituut. In het medisch vakblad The Lancet beschreven zij deze week hoe het aantal abortussen meegroeide met de wereldbevolking, maar dat het percentage vrouwen dat op deze manier hun zwangerschap liet beëindigen is afgenomen.

Die afname is vooral sterk in ontwikkelde regio's, met één opvallende uitzondering: West-Europa. "Een verklaring die hiervoor is geopperd is de immigratie van vrouwen uit Oost-Europa", vertelt socioloog Mark Levels van de universiteit van Maastricht. "Dat zou in theorie kunnen kloppen. In Nederland ligt het aantal abortussen sowieso veel hoger onder immigranten, ook die uit Turkije en de Antillen. En in Oost-Europa was het percentage abortussen in de vorige eeuw enorm hoog. Er werd wel gesproken van een abortuscultuur en het zou in theorie kunnen dat mensen zo'n cultuur meedragen als ze emigreren. Maar dat blijkt niet uit dit onderzoek."

Effect van verbod
De onderzoekers zien geen bewijs dat het verbieden van abortussen leidt tot een afname, schrijven ze in The Lancet. "Maar dat wil niet zeggen dat het verband er niet is", benadrukt Levels. "De gebruikte methoden staan zo'n verregaande conclusie niet toe." Hij vond bij zijn eigen onderzoek naar het effect van abortuswetgeving in Europa dat een restrictiever beleid wel degelijk samenhangt met minder abortussen. "Het zou kunnen dat vrouwen eerder seksueel risicogedrag vertonen als ze de mogelijkheid van een abortus achter de hand hebben. Net zoals je sommige mensen risicovoller gedrag vertonen als ze een verzekering hebben. Het zijn kleine effecten, maar wij vinden ze wel."

Al wil hij daarmee zeker niet zeggen dat verbieden de oplossing is. "Zoals de onderzoekers ook schrijven: als je abortussen echt tegen wilt gaan, moet je zorgen dat de pil en condooms vrij en goedkoop beschikbaar zijn. En je moet goed uitleggen hoe ze gebruikt moeten worden en stigma's wegnemen. In Griekenland zijn anticonceptiemiddelen lange tijd impopulair geweest, terwijl ze gewoon te koop waren. Maar mensen dachten onder meer dat andere methoden ook wel werkten, voor het zingen de kerk uit, bijvoorbeeld. Mensen zijn soms ook bang om condooms te gebruiken. Dat probleem leeft nu vooral in ontwikkelingslanden, waar nog wel eens wordt geroepen dat je aids kunt krijgen van condooms."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden