Kwart sterfgevallen malaria te voorkomen

Een Keniaans jongetje speelt achter een muskietennet dat hem moet beschermen tegen malaria muggen. Foto ANP Beeld
Een Keniaans jongetje speelt achter een muskietennet dat hem moet beschermen tegen malaria muggen. Foto ANP

Wanneer landen waar malaria voorkomt overschakelen naar een duurder, maar meer effectiever medicijn, kunnen tot 200.000 sterfgevallen als gevolg van de ziekte per jaar voorkomen worden. Artsen Zonder Grenzen heeft onderzoek gedaan naar het geneesmiddel artesunaat en is tot de conclusie gekomen dat dit middel effectiever en gemakkelijker te gebruiken is dan kinine, een goedkoper medicijn dat veelal gebruikt wordt in armere landen.

Per jaar lopen wereldwijd 240 miljoen mensen malaria op. De ziekte doodt elk jaar meer dan 850.000 mensen, waaronder veel kinderen. In Afrika komt de ziekte het meest voor en eist daar elke 45 seconden het leven van een kind, zo blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Snelle en effectieve behandeling
'Wanneer in de kliniek kinderen binnenkomen die aan een ernstige vorm van malaria leiden, hebben ze vaak last van braken, stuiptrekkingen en lopen ze het risico in shock te raken. Je wilt dan een snelle en effectieve behandeling kunnen geven', zegt Veronique de Clerck, medisch coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Uganda.

Ze vervolgt: 'Tientallen jaren hebben we het middel kinine gebruikt als medicijn tegen ernstige vormen van malaria. Maar het is een moeilijk toe te dienen medicijn en bovendien gevaarlijk dus het is de hoogste tijd om afscheid te nemen. Met artesunaat hebben we nu een medicijn dat niet alleen veiliger en eenvoudiger in gebruik is, maar dat ook meer levens redt.'

Kinine moet drie keer per dag worden toegediend via een infuus. Dit neemt enkele uren in beslag. Artesunaat kan in een paar minuten worden toegediend via een injectie.

Oproep
Artsen Zonder Grenzen roept de regeringen van Afrikaanse landen, de Wereldgezondheidsorganisatie en andere hulporganisaties op onmiddellijk over te schakelen van het medicijn kinine naar artesunaat als middel tegen ernstige vormen van malaria. Volgens de organisatie kan de overgang naar het andere medicijn tot wel 200.000 levens per jaar redden.

Duurder
Artesunaat mag dan drie keer duurder zijn dan kinine, volgens de hulporganisatie is het de 200.000 levens die ermee gered kunnen worden meer dan waard. 31 miljoen dollar per jaar in ruil voor zoveel levens is volgens Artsen Zonder Grenzen 'geen geld'. De organisatie deed in 2010 onderzoek in negen Afrikaanse landen. Van elke 41 kinderen die artesunaat kregen toegediend in plaats van kinine werd één leven meer gered.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft inmiddels toegezegd nieuwe richtlijnen uit te schrijven die het gebruik van artesunaat aanbevelen. Artsen Zonder Grenzen wil ook dat het gezondheidsorgaan van de Verenigde Naties een plan ontwikkelt om landen te helpen de overgang naar het nieuwe medicijn mogelijk te maken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden