Kwart minder omzet in café door rookverbod

(ANP) Beeld
(ANP)

In de maanden juli en augustus hebben cafés en discotheken ruim een kwart minder omzet gedraaid dan in dezelfde periode vorig jaar.

Van onze verslaggever

Dat blijkt uit onderzoek door bureau Synovate, in opdracht van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Veel horecaondernemers riepen de afgelopen maanden al dat hun omzet leed onder het rookverbod, maar harde cijfers ontbraken tot nu toe.

Uit een steekproef onder 1100 bedrijven – waarin de omzet van deze zomer is vergeleken met die van een jaar eerder – blijkt dat de horeca, na een aantal jaren van omzetstijgingen, dit jaar ruim 4 procent minder heeft omgezet. Achter dat gemiddelde gaat veel variatie schuil. Hotels en restaurants hadden weinig last, maar de omzet van cafés daalde met 26 procent en van discotheken zelfs met meer dan 30 procent. Volgens een woordvoerder van KHN valt die daling voor ongeveer de helft toe te schrijven aan de invoering van het rookverbod, op 1 juli van dit jaar. Gevreesd wordt dat de omzetdaling deze winter nog groter zal zijn, als het te koud wordt om op het terras een sigaret op te steken.

De Nederlandse horeca is verdeeld over het rookverbod. Veel kleinere ondernemers vrezen voor hun voortbestaan en hebben de asbakken stiekem weer op de bar gezet. De stichting ’Red de kleine horecaondernemer’ pleit ervoor om cafés die te klein zijn voor aparte rookruimtes, uit te zonderen van het rookverbod, zoals in Duitsland gebeurt.

Brancheorganisatie KHN is bang dat dat oneerlijke concurrentie in de hand werkt. Daarom vindt KHN juist dat er veel strenger gecontroleerd moet worden op naleving van het rookverbod. Daarnaast moet er wel een ’compensatieregeling’ komen voor ondernemers die in de knel zitten door de omzetdaling. Volgens KHN overweegt één op de vijf horecaondernemers momenteel om personeel te ontslaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden