Kwart minder gevallen van maagkanker

(Novum) - Het aantal gevallen van maagkanker in de westerse wereld neemt de komende tien jaar met een kwart af. Dat concludeert onderzoeker Annemarie de Vries van het Erasmus Medisch Centrum in het wetenschappelijk tijdschrift GUT. Het aantal nieuwe gevallen van maagkanker liep tussen 1989 en 2003 al terug van 2546 naar 1962 per jaar, een afname van 23 procent.

De verwachte afname komt volgens De Vries onder meer door betere behandelingsmethoden en de afname van chronische ontstekingen van het maagslijmvlies, die tot maagzweren kunnen leiden.

De ontwikkeling van een maagtumor begint meestal met een chronische maagontsteking, in veel gevallen veroorzaakt door de zogeheten Helicobacter pylori-bacterie. Deze ontstekingen kunnen met antibiotica goed worden behandeld. Als een maagtumor zich verder ontwikkelt, neemt het aantal cellen in het maagslijmvlies af en vormt zich darmslijmvlies in de maag. Deze afwijkingen worden voorloperafwijkingen van maagkanker genoemd.

De Vries maakte gebruik van de nationale Nederlandse databank. Zij heeft gekeken naar 98 duizend patiënten met een voorloperafwijking van maagkanker, in de periode van 1991 tot 2005. Het aantal voorloperafwijkingen van maagkanker daalt jaarlijks bij zowel mannen als vrouwen met minstens 2,4 procent. Op basis hiervan concludeert De Vries dat het aantal gevallen van maagkanker de komende tien jaar met 25 procent afneemt, zonder dat het huidige behandel- en controlebeleid hoeft te worden aangepast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden