Kwart kerken gaat binnen tien jaar dicht

©Thinkstock Beeld
©Thinkstock

Steen voor steen heeft Nel Westerveld (78) 'De Hoeksteen' zien groeien. "De allereerste dienst heb ik er meegemaakt. Toen was de kerk nog helemaal vol." Nu staat het kerkgebouw in Zwolle-Noord leeg. De protestantse gemeente heeft het verkocht. Uit geldgebrek. Spijtig, vindt Westerveld. "Als je ergens lang kerkt, wordt zo'n gebouw een deel van jezelf."

Zwolle is maar een van de steden waar kerken dicht gaan. De protestantse gemeente Den Haag heeft zich voorgenomen zeven van haar 21 kerkgebouwen te sluiten. Leeuwarden: vier van de zeven dicht. Doetinchem: een van de drie.

Tien jaar geleden telde de Protestantse Kerk in Nederland naar schatting 2930 kerkgebouwen. In 2009 waren dat nog 2600 - bijna vijftien procent minder. De komende tien jaar zal nog eens 25 tot 30 procent van alle kerken (protestants én katholiek) in Nederland sluiten.

"Iets moeten opgeven is nooit leuk", zegt secretaris Lily Mulder (45) van de kerkenraad in Doetinchem. En afscheid nemen van een kerk is misschien wel extra moeilijk.

"Voor een verdwijnende voetbalclub is het al niet leuk als die moet opdoeken omdat de leden minder actief zijn. Maar dan gaat het over een hobby. Voor veel mensen is de kerk hun leven."

Het patroon in Leeuwarden, Zwolle, Doetinchem en Den Haag is hetzelfde: een vergrijzende gemeenschap en een kaartenbak met een fiks aandeel papieren leden die niet financieel bijdragen. "Ze staan ingeschreven maar komen nooit in de kerk", zegt Lily Mulder uit Doetinchem.

HansBert Griffioen (62) gaat al 28 jaar naar de Valkenboskerk in Den Haag. Hij heeft er zijn dochter gedoopt die nu 27 is.

"Het gebouw is niet het enige dat we verliezen", zegt hij. "Het meest triest vind ik het voor de gemeente. We voelen ons veilig bij elkaar. Maar we dreigen straks uiteen te vallen."

In Zwolle is Nel Westerveld nu aangewezen op de Oosterkerk, een half uur lopen van haar huis.

"Maar ik ben nog goed ter been, hoor." Bovendien is het veel beter zingen bij het orgel in de Oosterkerk.

"Als je stem op zondagochtend nog moet wennen aan de dag, is dat wel zo fijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden