Kwart Aziatische mannen dwingt vrouw tot seks

VN-onderzoek in zes landen onder 10.000 mannen. De veelal jonge daders vinden dat ze recht hebben op seks en het daarom mogen afdwingen.

MICHAEL RAMAKER

Een op de tien mannen in Aziatische landen als China en Cambodja heeft weleens een vrouw verkracht. Dit blijkt uit een VN-studie die gisteren is gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet. Als echtgenotes worden meegeteld, stijgt het aandeel zelfs naar een kwart.

Naar eigen zeggen doen de mannen dit omdat ze 'recht hebben op seks', voor de lol of om een vrouw te straffen. De resultaten komen uit zes Aziatische landen: China, Cambodja, Papoea-Nieuw-Guinea, Bangladesh, Sri Lanka en Indonesië. Maar, zegt hoofdonderzoekster Rachel Jewkes, hoogleraar bij de Medische Onderzoeksraad in Pretoria: "Dit onderzoek is exemplarisch voor wat er wereldwijd met vrouwen gebeurt".

Het onderzoek is gedaan tussen januari 2011 en december 2012. Meer dan tienduizend mannen zijn ondervraagd. Het woord 'verkrachting' is overigens niet in de vraagstelling gebruikt. De onderzoekers vroegen of de man ooit weleens een vrouw gedwongen had tot seks.

Opvallend is hoe jong veel daders zijn. Meer dan de helft van de verkrachters begon als tiener. Ruim 20 procent van hen was zelfs jonger dan vijftien jaar. Rachel Jewkes zegt telefonisch vanuit Pretoria dat dit niet ongewoon is: "Uit studies in Amerika en Zuid-Afrika blijkt dat driekwart van de daders jonger dan vijftien is. Dit past in een wereldwijd patroon."

Volgens Jewkes is dit een extreem soort van seksuele zelfontdekking. "Vaak proberen ze op deze manier hun grenzen te verleggen. Velen antwoordden bijvoorbeeld: 'Ik wilde graag zien of ik haar dit kon laten doen'. Daarnaast is het ook een gebrek aan empathie voor vrouwen waarmee jongens zijn opgevoed."

Dit blijkt ook uit de redenen die mannen zelf geven. Bijna driekwart van de ondervraagden vindt dat ze recht hebben op seks en het daarom mogen afdwingen. Volgens de onderzoekster is dat niet de enige reden. "Het blijkt dat veel mannen zelf als kind fysiek of seksueel zijn misbruikt. Daarnaast spelen alcohol of drugs vaak een rol."

Volgens het onderzoek is ruim een vijfde van de ondervraagden gearresteerd voor verkrachting. Maar dit betekent niet dat ze ook daadwerkelijk in de cel gezeten hebben. "De statistieken zijn vooral omhoog gehaald door de cijfers uit Papoea-Nieuw-Guinea", aldus Jewkes. "Het ging daar om een klein onderzoeksgebied, waar iedereen elkaar kent. Mannen geven zich daar eerder aan, om zo weer toegelaten te worden tot hun gemeenschap. Een zware straf krijgen ze niet."

Jewkes hoopt dat de schokkende cijfers uit het rapport zullen aanzetten tot actie: "We willen seksueel geweld op de agenda zetten. Niet alleen in deze landen, maar wereldwijd."

Vier mannen veroordeeld voor groepsverkrachting in India
De rechtbank in New Delhi heeft gisteren vier mannen schuldig verklaard aan het verkrachten en vermoorden van een jonge vrouw in een rijdend busje, in december. De strafmaat volgt vandaag. De vier kunnen de doodstraf krijgen.

In de zaak werden zes verdachten opgepakt. Een van hen overleed in maart in zijn cel. Een andere verdachte was minderjarig en werd onlangs tot drie jaar in een opvoedingstehuis veroordeeld.

De 23-jarige vrouw en haar vriend kwamen op 16 december terug van de bioscoop. Nadat ze in het busje waren gestapt, sloegen de verdachten de man in elkaar en verkrachtten ze de vrouw, onder andere met een metalen staaf. Ze dumpten de slachtoffers langs de kant van de weg. De vrouw overleed twee weken later in een ziekenhuis in Singapore. De zaak leidde tot veel ophef in India. De regering pastte de wet aan en voerde snelrechtprocedures in voor verkrachtingszaken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden