Kwart apothekers wil stoppen: te veel onbegrijpelijke regels

(TROUW)

Een op de vier apothekers wil er het komend jaar de brui aan geven.

De medicijnenleveraars zijn het beu om steeds maar aan hun klanten regels te moeten uitleggen waar ze zelf niet achter staan. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht in opdracht van dienstverlener voor medici VvVA. Waar van alle werkende Nederlanders 16 procent het komende jaar van baan denkt te wisselen, is dat onder apothekers 27 procent.

Huisartsen zitten met 8 procent juist onder het landelijk gemiddelde en medisch specialisten wijken niet af van andere werkenden. Toch zou hun hetzelfde lot beschoren kunnen zijn als de apothekers, zegt Wilmar Schaufeli, de hoogleraar arbeidspsychologie die het onderzoek uitvoerde. "Apothekers hebben als eersten in de zorg te maken gekregen met druk van verzekeraars."

Volgens apothekersorganisatie KNMP zijn de regels van overheid en verzekeraars voor vergoedingen aan veel klanten niet uit te leggen. Iedere keer komt er weer een nieuwe regel bij. "Nu bijvoorbeeld steeds meer mensen een budgetpolis hebben, blijkt dat ze voor herhaalrecepten niet altijd terecht kunnen bij hun eigen apotheek. Dat is hun nooit verteld en aan de balie van de apotheek is het moeilijk uit te leggen. Wij krijgen steeds meer te horen van assistenten: laat mij maar achterin werken en medicijnen bereiden, het werk aan de balie wordt me te zwaar."

Apothekers ervaren, net als artsen in het ziekenhuis, een hoge werkdruk. Bovendien zien ze weinig kans door te groeien in het werk.

Werknemers in de zorg hebben meer burnoutklachten dan anderen, maar zijn wel vaker erg gemotiveerd en voelen zich door de buitenwacht gerespecteerd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden