Kwarkstengels bij nepgoulash

Ingrediënten
Bakmateriaal: 2 ovenbakplaten, belegd met bakpapier Deeg voor 32 kwarkstengels: 125 g uitgelekte kwark; 1 ei à circa 75 g (XL); 60 ml zonnebloemolie; 250 g tarwebloem, patent; 1 theelepel bakpoeder (3 g); ¿ theelepel zout Bovenop: losgeklopt ei; grof zout; karwijzaad Nepgoulash (voor 4): 400 g sperziebonen; klontje boter; 2 gesnipperde uien; 500 g (roma)tomaten; scherp paprikapoeder; peper, zout; suiker; marjolein of peterselie; zure room

De Oost-Pruisen, die hun vaderland na de Tweede Wereldoorlog verloren aan Polen en de Sovjet-Unie, hebben in West-Duitsland hun traditionele kookkunst in ere gehouden. Deze keuken is goed in toepassingen met kwark. De Glumse komt elke dag wel in een of andere vorm op tafel. Onze 'Franse' kwark is te nat. Die moet een etmaal uitlekken, als hangop in een doek geknoopt met lekbakje eronder: 500 g wordt circa 180 g (anders uitknijpen in de doek of mixen met wat lekvocht). Daarmee maakt u Käsestangen. Ze passen behalve bij soep, een slaatje of de borrel, goed bij Falsches Gulasch, zo geheten omdat voor Pruisen groenten naar vlees moesten smaken. Het restje droge kwark kan dienen als Pruisisch broodbeleg: mengen met zachte boter, fijngesneden ui, zout, heet paprikapoeder, fijngesneden augurk en wat brandewijn.

Van kwark, ei en olie een gladde massa kloppen met de gardes van de mixer. Bloem, bakpoeder en zout erbij zeven. Met de deeghaken van de mixer bewerken tot kruimels. Kort kneden tot een stevig deeg. Op onbestoven werkvlak uitrollen tot een slordige rechthoek. Tweemaal in drieën vouwen (kussensloop). Uur toegedekt koelen.

Oven voorverwarmen op 200¿C.

Het bestoven deeg geduldig uitrollen tot 30x30 cm. In 4 vierkanten raderen. Elk plakje dubbelvouwen, weer uitrollen tot 15x15 cm en in 8 stengels raderen. Bestrijken met ei. Dun bestrooien met grof zout en karwijzaad. Als spiraal op de bakblikken leggen. Handig voor later: plakjes deeg invriezen met folie ertussen. Bij kamertemperatuur ontdooien, dan uitraderen.

Bakken: 18-20 minuten, middelste richel. Afkoelen op een rooster. Luchtdicht bewaren.

Sperziebonen zonder deksel gaarkoken. Uiensnippers glazig fruiten in boter. Ontvelde tomaten in stukjes en bonen meewarmen. Paprikapoeder, peper, zout en snuf suiker erdoor. Garneren met marjolein of peterselie. Met zure room erbij opdienen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden