Kwamen de vrouwen van de boer of van Bordewijk?

FRANS NIEUWENHUIS

Mariahoeve is een jaren-zeventigwijk in Den Haag, verdeeld in een aantal buurten die te herkennen zijn aan hun straatnamen. Zo heb je de Landenbuurt, die twaalf straten telt met vrouwennamen en 'land' als achtervoegsel, van Catharinaland tot Ursulaland. De boer op wiens land nu die twaalf straten liggen, zou, zo gaat het verhaal, dat land alleen aan de gemeente Den Haag hebben willen verkopen als hij de namen van de toekomstige straten mocht voorstellen. Onder tijdsdruk zou de gemeente daarin hebben toegestemd.

Zodoende sieren nu twaalf vrouwennamen deze buurt in Mariahoeve. Had die boer dan twaalf dochters, of twaalf zussen? Dat niet, hij had twaalf koeien!

Leuk verhaal, maar niet waar. Hoe het wel ging? De Haagse romancier Bordewijk had een gruwelijke hekel aan straatnamen als Sinaasappel- en Tomatenstraat. In 1955 stelde hij de gemeente Den Haag in een brief 439 straatnamen voor zonder het woord 'straat'. Allemaal namen met een begrip en een achtervoegsel: Amstelbron, Kotterweg, Buitentuinen, etc. Daarin stonden ook 21 vrouwennamen met het achtervoegsel 'land', van Annaland tot Wijnandaland.

Toen eind 1956 de Haagse 'Straatnamencommissie' namen moest voorstellen voor de nieuwe wijk Mariahoeve, werd mede gebruikgemaakt van de lijst van Bordewijk. Uiteindelijk werden zeven van zijn vrouwennamen gebruikt: Grada-, Hendrina-, Olga-, Paula-, Roberta-, Suzanna- en Ursulaland. Over de herkomst van de vijf andere landen - Catharina, Digna, Elvira, Isabella en Margaretha - is weinig te vinden. Mogelijk heeft dr. W. Moll, de gepensioneerde gemeentearchivaris, daarin een rol gespeeld.

Of misschien toch, wie weet, een hint van de boer van de Mariahoeve?

De rubriek maakt een zomerstop en verschijnt weer op zaterdag 27 augustus. Bijdragen blijven welkom: nutteloos@trouw.nl (maximaal 280 woorden)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden