Kwam de Pukkelpop-ramp van God?

Beeld AFP

Het verwoestende noodweer tijdens Pukkelpop was 'als een adem Gods'. Het 'witwasfestival voor immoraliteit' verdient goddelijke toorn, insinueerde een columnist van een Vlaamse krant gisteren. Ontslag volgde direct.

Het opiniestuk verscheen zondagmiddag op de website van Het Nieuwsblad. Het bericht had nooit gepubliceerd mogen worden, schreef hoofdredacteur Geert Deewaele enkele uren later. Hij noemt het artikel een 'gedrocht' en biedt namens de krant zijn 'diepste verontschuldigingen' aan.

Sodom
'De storm die Pukkelpop donderdagavond insloot', analyseerde scribent Peter Dupont, 'had een bijna bijbelse dimensie en boorde zich diep in mijn denken. Sodom en Gomorra leek het wel. En zoutpilaren te over, achteraf.'

In het Oude Testament straft God de bewoners van de steden Sodom en Gomorra vanwege hun bandeloosheid. Volgens Dupont was het noodweer bezinningstijd voor de organisatoren. Het artikel verdween al voor de hoofdredacteur zijn excuses aanbood. Wel zijn op internet ijlings gemaakte kopieën te vinden.

Popcultuur
Ook voormalig EO-directeur Bert Dorenbos raakte in opspraak. Hij schreef een column op de website van zijn anti-abortusbeweging Schreeuw om Leven. Wat heeft de Pukkelpop-ramp ons te zeggen, vraagt Dorenbos zich daarin hardop af. Met retorische vragen geeft hij zelf het antwoord: 'Hoe zijn drugs, porno, pop en liederlijkheid en criminaliteit niet verweven met die hele popcultuur? Is dit ook niet een teken om eindelijk ons gezond verstand te gebruiken en onze huizen en onze kinderen schoon te maken van deze verwoestende invloeden? Er zijn nu toch wel genoeg slachtoffers gevallen!'

Foetus
Dorenbos staat bekend als een orthodoxe christen. Drie jaar geleden trok hij landelijk de aandacht met zijn voornemen om plastic foetussen te verspreiden. Die zouden vrouwen moeten leren hoe volgroeid en kostbaar ongeboren leven is. Over de identiteit van Vlaming Dupont is weinig bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden