’Kwaliteit van privéklinieken kan beter’

amsterdam – - Privéklinieken behandelen soms patiënten die in ziekenhuizen thuishoren. Dit is een risico voor de veiligheid van die patiënten, zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) na onderzoek.

De IGZ stelt in een rapport, dat gisteren verscheen, dat privéklinieken de algehele gezondheidstoestand van patiënten beter moeten onderzoeken, voordat ze gaan opereren.

In tien van de 151 onderzochte klinieken werden patiënten behandeld die eigenlijk in gewone ziekenhuizen thuishoorden. Sommige patiënten komen op het eerste gezicht gezond over, maar hebben toch een slechte medische conditie. Dat kan bijvoorbeeld komen door ’onzichtbare’ ziekten zoals hartproblemen of diabetes. Bij een operatie kunnen die onzichtbare problemen plotseling tot ernstige complicaties lijden.

Uit het onderzoek blijkt dat slechts iets minder dan de helft van de onderzochte klinieken de gezondheid van de patiënt heeft onderzocht voordat de behandeling begint.

De inspectie is overwegend positief over het werk van de privéklinieken. „Het resultaat stemt tevreden, al kan er nog veel verbeterd worden”, schrijft inspecteur-generaal G. van der Wal in de rapportage.

Het aantal privéklinieken groeit snel in Nederland. Door gebrekkige regelgeving heeft de overheid er tot dusver niet veel zicht op. Een paar keer kwamen klinieken zeer negatief in het nieuws door de slechte zorg. De Tweede Kamer bepaalde dat er in 2010 een registratieplicht komt voor de klinieken. De overheid weet dan in elk geval welke privéklinieken zich op de markt aanbieden en welke behandelingen ze aanbieden. De inspectie is alvast begonnen met het uitvoeren van controles.

De organisatie Zelfstandige Klinieken Nederland, die een deel van de klinieken vertegenwoordigt, is blij met het rapport van de IGZ. In het onderzoek wordt geconstateerd dat de klanten van de privéklinieken gemiddeld een rapportcijfer 8,5 geven voor de geleverde zorg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden