Kwaliteit Oranje betaalt zich uit

De Nederlandse honkballers hebben voor de vijfde keer op rij de Europese titel veroverd. Als bonus mag Oranje naar de Spelen van Peking.

Ze werden door Spanje tot aan de rand van de afgrond geduwd. Maar een rotsvast geloof in eigen kunnen zorgde ervoor dat de honkballers op miraculeuze wijze aan een nederlaag ontsnapten en uiteindelijk toch de Europese titel pakten.

Van paniek was nimmer sprake geweest, bezwoer bondscoach Robert Eenhoorn. Maar de Rotterdammer moest zaterdagavond in Viladecans wel alle noodgrepen toepassen om zijn ploeg in de race voor de titel én het ticket naar de Spelen te houden.

Bij een 5-2-achterstand, in de achtste inning, wisselde hij van werper en bracht hij diverse reserves in het veld om de slagkracht van Oranje te verhogen. Eén van die breekijzers, Dirk van ’t Klooster, bracht in de voorlaatste inning de redding. Met twee man uit, sloeg de buitenvelder een fraaie honkslag waarop twee Nederlanders ’thuis’ bereikten.

Omdat de Spaanse pitcher vervolgens met alle honken bezet vier wijd gooide, kreeg Gregory Halman een vrije loop naar de thuisplaat: 5-5. In de verlenging diende Oranje zijn opponent de nekslag toe, door in de elfde slagbeurt vijf punten te scoren. Eindstand: 10-8. Na de logische zege van gisteren op Groot-Brittannië (6-1) kon Nederland zich, voor de twintigste keer in totaal, Europees kampioen worden.

„Of ik in de rats heb gezeten?”, herhaalde Eenhoorn de vraag. „Dat heeft geen zin. Je leeft in de realiteit en je moet geloof in eigen kunnen houden. Uithuilen kan je altijd nog na de wedstrijd doen.”

Ook Hainley Statia, één van de zes profspelers in het Nederlands team, had nimmer getwijfeld aan een goede afloop. Volgens de korte stop van de Cucamonga Quakes zou de kwaliteit van Oranje zich vroeg of laat in punten uitdrukken. „We zijn veel beter dan Spanje”, sprak de Antilliaan. „Ze kunnen ons echt niet verslaan.”

Tot aan de ontmoeting met Spanje hadden de honkballers al hun opponenten tot kanonnenvoer gedegradeerd. Naties als Oostenrijk (22-0), Tsjechië (11-0) en Kroatië (13-0) werden genadeloos van het veld gemept. Bij de eerste serieuze tegenstander leek het meteen mis te gaan. „Als je alles vrij eenvoudig wint, is dit mentaal ook moeilijk”, sprak Eenhoorn. „Dat zag je. Er werden fouten gemaakt, die ze normaal nooit maken.”

Hoe zelfverzekerd de spelers – na afloop – ook overkwamen; de intense opluchting na de zege op Spanje liet aan duidelijk niets te wensen over. Het had weinig gescheeld of het gastland had de oranje grootmacht gevloerd. „Het is ook niet meer alleen Nederland en Italië die in Europa kunnen honkballen”, zei Eenhoorn. „Dat heb ik al in 2001 gezegd, toen we bijna van Kroatië verloren. Je hebt nu vier, vijf landen die je serieus moet nemen.”

Statia denkt echter dat Nederland in Europa weinig te duchten heeft en wijst daarbij op de overtuigende statistieken. Mocht het fout dreigen te gaan, dan is er altijd wel iemand die hem de helpende hand wil toesteken. De 21-jarige Antilliaan is diep gelovig en richt zich voor elke inning – geknield op het veld – tot de Heer. „Dat doe ik al sinds mijn elfde”, zei Statia. „Want je hebt zijn hulp altijd nodig. Je kan niets zonder God.”

Geen wonder dat hij nimmer twijfelde aan een goede afloop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden