Kwaliteit alfastudies schiet tekort, vooral in Maastricht

Van de 212 opleidingen in de Geesteswetenschappen zijn er 26 onder de maat, stelt de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). Het gaat vooral om bachelor- en masteropleidingen als taal- en letterkunde, kunst en cultuur en geschiedenis.

Opleidingen schoten onder meer tekort op het 'functioneren van de examencommissie, het academisch gehalte en de samenhang tussen programma-onderdelen'. Er is vooral veel kritiek op het niveau van de eindscripties. "De onderzoekers zijn zessen tegengekomen die eigenlijk een onvoldoende hadden moeten zijn", zegt NVAO-voorzitter Anne Flierman.

De 212 studies trekken jaarlijks ruim 6000 nieuwe studenten. De meeste onvoldoendes vielen bij de Rijksuniversiteit Maastricht, waar zes opleidingen als onvoldoende werden beoordeeld. Het gaat onder meer om European Studies, Mediastudies, European Public Affairs en Kunst en Cultuurwetenschappen. Bij de Universiteit Utrecht, de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen kregen vier studies een negatieve beoordeling.

De betreffende universiteiten krijgen twee jaar om hun zaken op orde te krijgen. Inmiddels hebben alle opleidingen verbeterplannen opgesteld die zijn goedgekeurd door de NVAO, laat de Vereniging van Universiteiten (VSNU) weten.

De Landelijke Studenten Vakbond ( LSVb) stelt dat de slechte cijfers voor de Geesteswetenschappen te wijten zijn aan de verdeling van geld binnen universiteiten. De laatste jaren ligt de nadruk bij onderzoek en techniekopleidingen, in plaats van alfaonderwijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden