Kwalificatie Rio eerste grote test voor Van der Laan

interview Nieuwe bondscoach blij verrast door gedrevenheid en professionaliteit voetbalvrouwen

FRED BUDDENBERG

Van de 23-koppige selectie van Arjan van der Laan staan er veertien onder contract bij een club in het buitenland. Vorig seizoen kwamen de meesten van hen uit in Scandinavië en Duitsland. Dit seizoen vonden vijf internationals onderdak in Engeland, waar veel geïnvesteerd wordt in het vrouwenvoetbal. Dominique Janssen, Daniëlle van de Donk en Sari van Veenendaal tekenden een contract bij Arsenal, terwijl Mandy van den Berg en Shanice van de Sanden werden ingelijfd door Liverpool. "Dat er zoveel speelsters in het buitenland hun boterham verdienen, geeft de kwaliteit van die speelsters aan", zegt Van der Laan. "Het is goed dat ze naar een hoger competitieniveau groeien en dat ze de volgende stap kunnen maken. Dat wil niet zeggen dat we iedereen zo snel mogelijk naar het buitenland willen hebben. Te vroeg weggaan uit Nederland is niet altijd verstandig, je moet er klaar voor zijn. Zoals Anouk Dekker (Montpellier) en Shanice van de Sanden (Liverpool), die er dit jaar echt aan toe waren."

De voetbalvrouwen zijn weer neergestreken op het complex van VVOG, de zaterdaghoofdklasser uit Harderwijk. Op sportpark De Strokel, waar zijn voorganger Roger Reijners met de Oranjeselectie toewerkte naar het WK van 2015 in Canada, bereidt Arjan van der Laan de vrouwen voor op het olympisch kwalificatietoernooi, begin maart in eigen land.

De strijd om een ticket voor Rio wordt de eerste grote test voor Van der Laan. Hij begon in oktober met zijn nieuwe functie, als opvolger van Reijners wiens contract na de mondiale titelstrijd werd ontbonden. Vijf maanden na zijn aanstelling staat hij voor de taak de Nederlandse voetbalvrouwen voor de eerste keer in de geschiedenis naar de Olympische Spelen te loodsen.

"Het was een mooi moment om in te stappen", zegt Van der Laan (46) na de training van anderhalf uur aan de rand van het Harderwijkse kunstgrasveld. "Het olympisch kwalificatietoernooi is een van onze twee doelen, samen met het Europees kampioenschap van volgend jaar in Nederland. Als ik als voetballer terugkijk zijn het vooral dit soort momenten die je bijblijven, omdat er veel op het spel staat."

Van der Laan noemt zijn nieuwe functie een 'mooi vak'. Hij was net trainer van de zaterdagtopklasser FC Lisse, toen hij door de voetbalbond werd benaderd. Ervaring met vrouwenvoetbal had de oud-middenvelder van Sparta, Twente, Den Haag en Dordrecht niet. Dat weerhield hem en de bond er niet van het avontuur aan te gaan.

"Deze vraag krijg ik vaak, maar er is voor mij geen enkel verschil tussen het werken met mannen of vrouwen. Ik ga op het veld op dezelfde manier met iedereen om. In eerste instantie kijk je naar het niveau dat er is en van daaruit ga je dan werken. En dat heeft helemaal niets te maken met mannen of vrouwen. Het gaat er om wat je in je mars hebt."

Wat Van der Laan in positieve zin het meest verraste, was de gedrevenheid en de professionaliteit van de vrouwen. "Dat is wel dik in orde", ontdekte de Zuid-Hollander in de afgelopen vijf maanden. "Voor veel van deze speelsters is voetballen niet hun beroep. En als je ziet hoe ze met dit vak omgaan, dat verdient een compliment."

Op de training van gisteren moest Van der Laan het doen zonder de internationals die onder contract staan bij clubs in het buitenland. Met uitzondering van Manon Melis (Seattle Reign FC) en Renée Sleegers (Linköpings), die zich wel gevoegd hadden bij de speelsters uit de eredivisie. Om het gemis van de buitenlandse internationals op te vangen had Van der Laan negen niet-geselecteerde eredivisie-speelsters uitgenodigd om mee te trainen in Harderwijk.

"Dit was een kamp buiten de Fifa-periode om, die andere landen niet hebben. Wij hebben gemeend dat we met vijftig procent aanwezigheid meer kunnen doen dan als we niets doen." Zondag en maandag complementeren de buitenlandse internationals de selectie van Van der Laan. Woensdag 2 maart is in Den Haag de eerste wedstrijd tegen Zwitserland, gevolgd door de duels met Noorwegen (zaterdag 5 maart in Rotterdam) en Zweden (woensdag 9 maart in Rotterdam). De winnaar van de vierkamp gaat naar Rio.

Van der Laan: "De verschillen tussen de landen zijn klein. Ik hoop dat wij door het thuisvoordeel een streepje voor hebben." Naast de twee doelen op korte termijn, het olympisch kwalificatietoernooi en het EK van 2016, wil Van der Laan dat de Nederlandse vrouwen in de toekomst structureel tot de topvijf van Europa gaan behoren. "Het landschap in Nederland is er klaar voor."

undefined

Veel internationale ervaring

Dat de meeste internationals in het buitenland actief zijn, vindt Van der Laan een logisch gevolg van hun ontwikkeling in Oranje. Hij hoopt dat de komende jaren ook de Nederlandse eredivisie een volwaardige competitie wordt. "Als je kijkt naar hoeveel meisjes en vrouwen er gaan voetballen. Die groei is enorm. Ik ga er vanuit dat op termijn onze competitie sterker wordt. Doordat de competitie zo is als die is, krijgen veel Nederlanse speelsters de kans om in de eredivisie te spelen. Ik hoop dat langzamerhand het niveau omhoog gaat."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden