Kwalificatie EK loopt als rode draad door nationaal atletiekkampioenschap

Fred Troost

apeldoorn – Naast de strijd om de nationale indoortitels stond het NK atletiek in het teken van de kwalificatienormen voor het EK, dat op 4 maart in Parijs begint. Zes atleten waren al geplaatst, voor anderen sloeg dit weekend het uur U. Alleen Rutger Smith slaagde in zijn opzet.

Tot de al geplaatsten behoorden drie 60-meterlopers. Patrick van Luijk liep de finale in 6.78 seconden, elfhonderste buiten de EK-limiet van 6.67. Hij werd tweede.

Voor Gregory Sedoc, die al eerder vierhonderdste binnen de limiet bleef, is het indoorseizoen voorbij. De hordenloper blesseerde zich vrijdagavond in Düsseldorf zodanig aan de hamstring dat hij niet meer in actie komt.

En dan was er Dafne Schippers (18), die op de 60 meter al eerder binnen de limiet van 7.30 was gebleven en nu 7.28 liep, een evenaring van haar pr. Daarmee werd ze titelhoudster. Schippers, als meerkampster eveneens thuis in andere disciplines, won ook het verspringen, maar bleef een vijftiental centimeters van de limiet verwijderd. Het raakte haar niet echt: „Ik ga naar Parijs om hard te lopen en om ervaring op te doen.”

In Parijs doen ook, op invitatie van de Europese atletiekunie, een aantal meerkampers mee. Het zijn de zevenkampers Eelco Sintnicolaas en Ingmar Vos en de vijfkampster Remona Fransen. Sintnicolaas verbeterde met de polsstok zijn pr met zeven centimeter naar 5.52, maar de kampioen op dit nummer werd Robbert-Jan Jansen.

Ook werd een estafetteploeg op de 4x400 meter geïnviteerd, mits de individuele tijd van de vier lopers onder de 47.90 zou blijven en dat gebeurde. Daarmee is de ideale ploeg nog niet gevormd, maar er zijn in ieder geval voldoende kandidaten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden