Kwakzalvers (1 & 2)

Na de publikatie van mijn stukje in Trouw van 26 augustus bereikte me belangrijke informatie, die een wat gunstiger licht werpt op de aanstaande wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG).

Tijdens de behandeling van de wet in de Tweede Kamer is namelijk een amendement aangenomen van mevrouw Laning-Boersema (CDA), gesteund door mevrouw Netelenbos (PvdA). Dit amendement moet het mogelijk maken om kwakzalvers te vervolgen. Niet pas nadat ernstige schade is toegebracht, maar ook als er een duidelijke kans op het ontstaan van schade bestaat en/of als de genezer zou kunnen weten of vermoeden dat zijn handelen schade kan veroorzaken.

De praktische betekenis hiervan is dat de geneeskundige inspectie al iets kan ondernemen voordat er slachtoffers zijn gevallen.

Wanneer de wet in deze vorm door de Eerste Kamer wordt aanvaard zal het eindresultaat een stuk beter zijn dan het zich oorspronkelijk liet aanzien.

De Bilt

C. P. van der Smagt

(Stichting Gezondheidscentrum De Bilt)

Kwakzalvers (2)

Kotsmisselijk werd ik, van de artikelen van voorzitter Renckens en bestuurslid Van der Smagt van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Braakneigingen (ondanks mijn macro-biotisch dieet), een groeiende maagzweer (ondanks een dubbele dosis antibiotica); je zou d'r een kind van krijgen (terwijl ik dagelijks de pil slik) en ik vloekte (ondanks mijn geloof). Kortom: ik heb me beter gevoeld. Wilt u niet meer zulke ketterij van genoemde vereniging plaatsen in Trouw?

Sloten

Marianne van der Linden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden