Kwakzalverprijs voor Hogeschool Arnhem Nijmegen

Cees Renckens. © Jean-Pierre Jans  Beeld
Cees Renckens. © Jean-Pierre Jans

De Vereniging tegen Kwakzalverij ‘beloont de ‘Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) voor haar bijdrage aan 'puntmutsgeneeskunde'. De HAN biedt haar leerlingen onder meer neuro-linguïstisch programmeren en verpleegkundige complementaire zorg (haptonomie, aroma- en aquazorg) aan.

Cees Renckens, bestuurslid van de anti-kwakzalververeniging, over waarom de Meester Kackadorisprijs naar de HAN gaat.

Wat heeft u tegen neuro-linguïstisch programmeren en verpleegkundige complementaire zorg?

“Het zijn allebei vormen van kwakzalverij die niet thuishoren op een serieuze Hogeschool. Als je op internet zoekt naar een opleiding neuro-linguïstisch programmeren, kan je soms al in twee dagen afstuderen. De Hogeschool Arnhem Nijmegen biedt een cursus aan van een half jaar. Dat is dus rijksgesubsidieerd onderwijs over resetten van je brein en beter communiceren met jezelf. Dat soort sektarisch raar gedoe heeft als psychotherapeutische methode geen waarde.

En dan haptonomie, de kunst van het aanraken en denken dat je met je handen energievelden kan corrigeren. Verschrikkelijk.”

Haptonomie zit gewoon in het pakket van sommige verzekeraars. Neuro-linguïstisch programmeren ook trouwens.

“Het zit in de aanvullende pakketten. Daar kiezen mensen vrijwillig voor. Dat is het cynisme van zorgverzekeraars. Die kunnen er geld aan verdienen.”

Maar het kan toch helpen? Er is iets als placebo-effect. Een pilletje van de firma Haribo doet het bij sommige psychische aandoeningen bijna net zo goed als een van farmaceut Pfizer.

“We zijn in de geneeskunde gewend om iets serieus te nemen als het beter scoort dan het placebo-effect. Bij subjectieve klachten kan je door het placebo-effect soms nog wel wat succes boeken, al valt ook dat tegen, maar vooruit, dat wil ik niet helemaal onder tafel schoffelen. Toch is dat geen serieuze geneeskunde. Dan moet je beter scoren dan een placebo.

Als mensen in rare dingen als haptonomie gaan geloven, dan bestaat het gevaar dat ze ook naar een kwakzalver stappen als er echt iets serieus aan de hand is.

Artsen die methoden als haptonomie en neuro-linguïstisch programmeren aanbieden, zijn slechte artsen. Zij hebben echt niet begrepen hoe in de geneeskunde bewijsvoering plaatsheeft. Nee, in de gewone geneeskunde hebben we de puntmuts afgezet en de toverstaf opgeborgen. We vertellen mensen eerlijk wat we te bieden hebben en gaan niet met magische praktijken aan de slag.”

Lees ook over de verloskundigen die vorig jaar de prijs wonnen
De Meester Kackadorisprijs werd in 2017 toegekend aan de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). De brancheorganisatie kreeg de prijs 'vanwege haar onkritische houding tegenover alternatieve behandelingen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden