Kwaaie stiefmoeder van prinses Diana

FRANS DIJKSTRA

Hoe hoog ze ook steeg door haar huwelijken, het eindigde altijd weer platvloers. Haar leven leest als een schandaalrubriek en ze was dan ook een vaste verschijning in de Britse roddelpers, die vooral genoot van haar reputatie als kwaaie stiefmoeder van Diana, het verlegen meisje dat wereldwijd bekend werd als de glitterprinses van de Britse troonopvolger Charles.

Raine Spencer, die zich tot haar dood tooide met de familienaam van Diana's gestorven vader, had haar hang naar publiciteit van geen vreemde. Haar moeder was Barbara Cartland, schrijfster van 724 liefdesromans die wereldwijd werden verkocht. Zij was, tot haar overlijden in 2000, ook niet weg te slaan uit de media. Cartland wist niet zeker wie Raine's vader was, een graaf of een prins. Raine zelf droeg als meisje de naam van haar officiële vader, de Schotse legerofficier McCorquodale, erfgenaam van een gefortuneerde drukkersfamilie.

Moeder en dochter bleven het altijd goed met elkaar vinden. Raine sprak graag over haar: "Mammie heeft me altijd geleerd: als je slordig en onbetrouwbaar bent in kleine dingen, dan zal niemand je vertrouwen met grote dingen."

Mammie zorgde ook voor introducties in de betere kringen. Als 18-jarige maakte Raine haar 'debuut' op het traditionele nieuwelingen-bal aan het hof in Londen. Een jaar later trouwde ze met de vijf jaar oudere, adellijke zakenman Gerald Legge, die de titel van graaf van Dartmouth zou erven. Ze kregen vier kinderen en woonden in een groot huis in Londen met vijf bedienden. Naast haar huwelijk ontplooide Raine zich in de politiek. Op haar 23ste werd ze namens de Conservatieve Partij het jongste gemeenteraadslid van Westminster, in het hart van Londen. Ze bemoeide zich vooral met monumentenzorg en wist te voorkomen dat karakteristieke gebouwen werden verslonden door megalomane projecten. In 1967 voerde ze campagne tegen de vertoning van de verfilming van James Joyce's meesterwerk 'Ulysses', want ze vond het boek 'ontaard en afschuwelijk'.

Publiciteit ging ze nooit uit de weg. Als Lady Dartmouth vertoonde ze zich graag met juwelen en bont. "Iedereen weet toch dat ik ze heb", zei ze.

Toen ze op haar 45ste in een monumentencommissie Johnnie Spencer ontmoette, werden ze verliefd. Zijn vrouw had hem verlaten en toen hij in 1975 de grafelijke titel van Althorpe erfde, trok Raine bij hem in op zijn enorme landgoed. Maar Spencers twee kinderen wilden niets van haar weten. De 15-jarige Diana noemde haar vaders nieuwe bruid 'Acid Raine' (zure regen). Toen Spencer geveld werd door een hartaanval, wist Raine hem na drie jaren van toewijding weer op de been te helpen. In 1981 was hij voldoende hersteld om Diana naar haar huwelijk met prins Charles te begeleiden. Raine zat wat achteraf in de kathedraal.

Haar verhouding met de familie bleef ijzig. Ze spande zich in om het landgoed te restaureren. Om het te bekostigen werd twintig procent van de eeuwenoude inboedel verpatst. Het verguldsel dat ze rijkelijk liet aanbrengen, wekte weerzin. Haar stiefzoon Charles vergeleek haar stijl met de 'bruidstaart-vulgariteit van een vijfsterrenhotel in Monaco'.

Toen Spencer in 1992 overleed, trapten Diana en haar broer Raine's spullen in vuilniszakken de trap af. Raine zelf vestigde zich met een aardig erfenisje weer in Londen.

Een jaar later maakte ze haar verloving met een Franse graaf bekend, na een romance van 33 dagen. "We kunnen alleen maar voor ze bidden", zei mammie Barbara Cartland. Het huwelijk hield formeel drie jaar stand, waarna ze het kasteel bij Cannes, dat haar graaf had verhuurd voor pornofilms, verruilde voor een Londens adres en ze presenteerde zichzelf weer (onterecht) als gravin Spencer.

Ze kreeg werk bij het luxe warenhuis Harrods, dankzij haar vriendschap met de eigenaar, de Egyptenaar Mohamed al-Fayed, die ook de vader was van Diana's nieuwe liefde, Dodi. De laatste keer dat Raine prominent in het nieuws verscheen, was door haar getuigenis in het publieke onderzoek naar de dood van Diana en Dodi in 1997, dat tien jaar na dato werd gehouden. Raine bracht geen opheldering over de aanhoudende vragen over het ongeluk. Wel bleek dat de akelige stiefmoeder toch nog bevriend was geraakt met de ongelukkige prinses.

Raine Spencer werd geboren op 9 september 1929. Ze stierf op 21 oktober 2016.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden