'Kwaad begint met vooroordelen, vernederingen'

De koning en de koningin tijdens de herdenking op de Dam in Amsterdam.Beeld anp

De verhalen uit de Tweede Wereldoorlog roepen veel verdriet op, en we kunnen er veel van leren. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zei dat woensdagavond bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.

"De verhalen leren ons dat het kwaad begint met vooroordelen en vernederingen: joden moesten een ster dragen, hun kinderen mochten niet meer naar hun eigen school. Roma en Sinti, homo's, verstandelijk beperkten: zij deden niemand kwaad, maar er was in nazi-Duitsland geen plaats voor hen", aldus Aboutaleb. "Zo valt een land ten prooi aan onderbuikgevoelens, ondoordachte emoties die de samenleving ontwrichten. Onderbuikgevoelens die de weg kunnen plaveien naar haat, naar geweld, en uiteindelijk zelfs naar moord. Nog steeds."

Toekomstige generaties
In de toespraak van Aboutaleb nemen de toekomstige generaties een belangrijke rol in. "Het doet me goed om hier zo veel kinderen te zien. Kinderen die u bij de hand houdt of op uw schouders hebt. Kinderen die straks op hun beurt de wereld op hun schouders zullen nemen", zo begon de burgemeester zijn toespraak, om zijn verhaal even later ook weer met de kinderen te beëindigen: "Wij moeten goed luisteren naar de verhalen van toen. Verhalen van overlevenden, ooggetuigen en nabestaanden. Wij zijn dat aan hen verplicht. Zij vragen ons de verhalen te blijven koesteren en door te geven. Zij vragen ons om ons hart en verstand te blijven gebruiken en ons geweten voortdurend te raadplegen, zodat de last op de schouders van onze kinderen een beetje lichter zal zijn. Daarom zijn we vandaag bij elkaar. Daarom herdenken wij."

Gedicht over familiegebeurtenissen
De 16-jarige Sterre Wolthers uit Haren, scholiere van het Praedinius Gymnasium in Groningen, won de finale van de wedstrijd Dichter bij 4 mei in Groningen. Zij droeg haar gedicht voor tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.

Monument
Mijn opa droeg een gele ster
en mocht plotseling niet meer
met zijn moeder naar het park
Mijn oma woonde in een kamp
en moest buigen voor Japanners
in de felle rode zon
Mijn opa deelde zijn kamer
met een Duitse soldaat
het pistool ligt nog op zolder
Mijn oma werd pas na de oorlog
geboren op een boerderij
precies een jaar na de bevrijding
Op haar twaalfde hoorde ze
hoe haar ouders in de oorlog
Joden en piloten verstopten in de schuur
En in deze twee minuten
vraag ik me af
wat er gebeurd zou zijn
als die Duitser die nacht
bij een ander van die vier was ondergebracht
was ik er dan geweest?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden