Kwaad als burgers rechten worden afgenomen

Onder de kop 'Oorlog Duivesteijn en Tommel laait weer op' gaf de parlementaire redactie in Trouw van 15 juli verslag van een spoeddebat van de Tweede Kamer over de problemen met de huursubsidiewet.

Nu zal ik niet snel reageren op wat er zoal in kranten over mij wordt geschreven. Ik zie de betrekkelijkheid daarvan ruimschoots in. Maar soms kan het irriteren als in de fantasie van de verslaggever uiterlijkheden belangrijker worden dan de inhoud. Naar de opvatting van de verslaggever “gaat het om een ingewikkelde bureaucratische kwestie”. Het debat wordt in een smeuïg verhaal gepakt van een Kamer die slechts in tijden van oorlog (Srebrenica, Rwanda en Bosnië) terugkomt van reces en dus gaat het in de huursubsidiekwestie ook over een 'oorlog' tussen twee personen.

Ik vind overigens de vergelijking niet erg gepast, zelfs niet voor de lol.

Maar wat stoort is het feit dat de inhoud van het debat in het artikel niet lijkt te bestaan en waar dat wel het geval is wordt gebagatelliseerd. Waar het om gaat is het kille feit dat zevenduizend huishoudens hun recht op huursubsidie kwijtraken. Dat kan oplopen tot een financieel verlies per huishouden van twee- tot drieduizend gulden per jaar. Voor de goede orde: het gaat hier om huishoudens met een netto-inkomen dat net boven 1300 gulden (eenpersoonshuishouden) en 1900 (meerpersoonshuishouden) per maand ligt.

En wat betekent dit? Daarvoor is het wellicht goed om ons te verplaatsen in wat zo'n huishouden overkomt. Daar is plotseling onzekerheid, daar ontstaan onverwachts financiële problemene, daar moet de gang naar de sociale dienst worden gemaakt, de wachtkamer, de formulieren, het gescreend worden en de afhankelijkheid of een woonkostentoeslag wel of niet wordt toegekend.

En dan komen wij bij de kern van de zaak. Gaat het hier om “een ingewikkelde bureaucratische kwestie”? Nee, hier worden mensen hun wettelijke rechten ontnomen. Waarbij het kabinet niet zeker heeft gesteld of deze huishoudens ook daadwerkelijk een woonkostentoeslag krijgen. Dat immers is gemeentelijk beleid. Wat dus een recht was wordt een gunst.

Laat ik voor mijzelf spreken: ik wil mij kwaad kunnen maken wanneer burgers rechten worden afgenomen, ik wil het ook niet gewoon vinden dat lagere inkomensgroepen niet op waardige wijze worden behandeld. En, in mijn opvatting, zou het zeker ook de redactie van Trouw niet misstaan om kwaad te worden over oplossingen met kafkaiaanse trekjes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden