’KV Mechelen mag nooit verdwijnen’

KV Mechelen is terug in de hoogste Belgische klasse, vijf jaar nadat de club vanwege financieel wanbeleid werd teruggezet.

Aan de Kleine Nieuwedijkstraat in Mechelen klinkt zaterdagavond even voor acht uur ’Gold’ van Spandau Ballet. Zoiets hoor je niet in Nederlandse voetbalstadions, maar hier wordt in een roodgeel supportersvak uit volle borst meegezongen: ’Always believe in your soul. (*) You’re indestructable.’

De gedateerde hit uit de jaren tachtig is niet zonder reden een alternatief clublied van KV Mechelen geworden. De supporters zijn de ziel van hun onverwoestbaar gebleken club. Ze hebben meebetaald aan een reddingsoperatie en ze bleven komen in de derde klasse, toen KV vanwege financieel wanbeleid was teruggezet. Mark Uytterhoeven, als voormalig televisiepresentator de bekendste Mechelen-fan, ging met ze mee. Dan ontrolden ze, eenmaal aangekomen, een spandoek: ’Oef, stadion gevonden!’

Uytterhoeven memoreert wat eind 2002 de laatste wedstrijd van het failliete KV leek te zijn, bij AA Gent. „We bleven na afloop op de tribunes staan. We riepen om de spelers. Iedereen besefte: als we nu weggaan, bestaat de club niet meer. En ze kwamen weer op het veld, let wel na drie kwartier. Supporters van Gent bleven staan om het te bekijken. Er is daar veel gehuild, door beren van mannen.”

Nu is KV Mechelen terug in de hoogste Belgische klasse. Ruim een uur vóór het thuisduel met Zulte-Waregem stroomt zaterdag het onderkomen van de supporters vol. Aan het plafond van ’De Nieuwe Kantine’ hangen bordjes met adverteerders. De plaatselijke groenteboer Eddy Scheers is er een van, met zijn zaak ’In den dikke wortel’. Vijf kwartier later kan de man van het scorebord na een doelpunt van spits Vleminckx al aan de slag. Hij klimt op een ladder en hangt het bordje met de 1 achter de naam van zijn club.

Het is vijf jaar geleden dat KV werd gered. Een bord in het stadion verwijst ernaar: ’Remember 2002-2003’. Uytterhoeven vormde destijds een comité met ’mister KV’, Fi Van Hoof, en met Piet den Boer. Zij waren symbolen van de thans onvoorstelbare hoogtijdagen van de club, als respectievelijk assistent-trainer en spits van de ploeg die eind jaren tachtig met trainer Aad de Mos onder meer de Europa Cup II won. Er werd genoeg geld ingezameld, dankzij vooral de unieke loyaliteit van de fans. „Bij elke andere club was zo’n actie verloren tijd geweest’’, zegt Eric Viscaal, de ex-PSV’er die indertijd zijn laatste dagen als prof in Mechelen sleet.

De Nederlander Den Boer is KV altijd blijven bezoeken. Hij bekijkt de thuiswedstrijden achter glas, in de loge van de bank waarvoor hij werkt. Hij heeft nog geregeld contact met landgenoten met wie hij twintig jaar geleden de succesvolle Hollandse enclave in Mechelen vormde. „Toen kon dat nog, tegenwoordig komt Chelsea ver in Europa met een schuld van 199 miljoen euro.” Den Boer, die sinds 1982 in België woont, haalt zijn neus niet op voor een lager niveau. „Ook in de derde klasse hebben we leuke wedstrijden gezien, met veel ambiance. Mechelen mag nooit verdwijnen, als een club die naar zijn normen en mogelijkheden speelt.”

Aan het karakteristiek Belgische stadion, oud en verscholen in een woonwijk, heeft een sponsor zijn naam verbonden. In de volksmond heet het nog altijd Achter de Kazerne, al is de kazerne lang geleden afgebroken. In de rust schalt Glenn Millers ’In het mood’ over het veld. Vroeg in de tweede helft krijgt Buysse van Zulte-Waregem de rode kaart. Met de wedstrijdbal geschonken door Katelijne Motors zet Dunkovic KV even later op 2-0.

Uytterhoeven had het voetbal in de derde klasse ’voor geen geld willen missen’. Hij nam zijn club bij de hand omdat hij als geboren Mechelaar het gevoel had dat zijn jeugd dreigde te worden weggenomen. Ook hem interesseerde het niveau eigenlijk nooit, maar hij moet erkennen dat zo romantisch niet meer kan worden gedacht. „Het verschil tussen de eerste en de tweede klasse is te groot geworden. In de jaren tachtig konden we promoveren doordat geldschieter Cordier er 40 tot 60 miljoen Belgische francs in stak. Dat is nu het maandloon van een topspeler.”

De komst van Peter Maes als trainer, een voormalige reservekeeper van Anderlecht en Standard Luik, is voor Uytterhoeven dan ook ’de beste transfer van de afgelopen jaren’. Hij bracht KV eind vorig seizoen via de nacompetitie terug in de eerste klasse. Oud-speler Viscaal herinnert zich dat er begin deze eeuw 3000 supporters meegingen, toen hij met KV in de tweede klasse speelde. Met een aantal heeft hij nog steeds contact. Viscaal werd vijf jaar geleden uitverkoren om de fans te melden dat hun club kon worden behouden. „Ik heb deze week heel wat sms’jes gehad met dankwoorden van supporters, ook van mensen van wie ik me afvraag hoe ze aan m’n nummer komen.”

KV Mechelen wint met 2-1 van Zulte-Waregem. Weer klinkt ’Gold’ van Spandau Ballet, nu a capella vanaf de tribunes. In ’De Nieuwe Kantine’ zoekt een discjockey muziek uit. Hij staat er wel tot een uurtje of één, voorspelt hij. Maar vóór zijn eerste nummer zit de stemming er al in. Op tv-schermen verschijnt de nieuwe stand. Een luid gejuich, gekrijs uit vrouwenkelen, stijgt op en handen met glazen bier gaan omhoog: KV Mechelen staat elfde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden