Kuusisto is Antony van de viool

PETER VAN DER LINT

Robeco Zomerconcerten
Pekka Kuusisto, Radio Filharmonisch Orkest olv Vassily Sinaiski op 29/6 in Concertgebouw, Amsterdam.

Je weet dat de Robeco Zomerconcerten in het Amsterdamse Concertgebouw weer begonnen zijn als er tussen de delen van een compositie door geklapt wordt. Aarzelende liefhebbers die gelukkig nog geen last hebben van de concertzaalmores. Een teken dat de formule - nieuw publiek de drempel over helpen - na al die jaren nog steeds werkt.

Vrijdag werd de nieuwe serie van 75 concerten geopend door de Finse violist Pekka Kuusisto, die deze zomer artist in residence van de zomerconcerten is. Hij komt nog Paganini, Vivaldi en Finse tango's doen, maar vrijdag speelde Kuusisto het stuk waar hij al zo ongeveer zijn hele leven mee bezig is: Sibelius' Vioolconcert. En een wonder was het! De Fin trad op in een zwart cape-achtig jasje met zilverkleurige biezen en elleboogstukken. Hij heeft qua figuur wel wat van de androgyne zanger Antony (van Antony and the Johnsons), en zingen op zijn viool, dat kan hij.

Echt zingen trouwens ook, want tijdens de Fins-traditionele toegift klonk Kuusisto's ijle zangstem ineens boven zijn viool uit en boven de getokkelde drone die de strijkers van het Radio Filharmonisch Orkest eronder legde. Gedurfd, maar het miste zijn effect niet.

En dat na een opvallend enerverende uitvoering van het Sibelius-concert, waarin Kuusisto zo ijl als maar kon begon te spelen. Samen met de sympathieke Vassily Sinaiski, de Tommy Cooper onder de dirigenten, en een meeslepend spelend orkest kende dit eerste concert in de serie met Sibelius al meteen een hoogtepunt. Het doet uitzien naar Kuusisto's latere optredens.

Sinaiski dirigeerde een door hem zelf samengestelde vijftig minuten durende suite uit Tsjaikovski's 'De schone slaapster'. Heerlijke muziek met gevoel voor sfeer en climaxen uitgevoerd, precies zoals je het wilt hebben. En er was ook al zo overtuigend gestart met Edward Elgars concertouverture 'In the South', het goeie stuk om een zomerserie mee te openen. Nou de zomer zelf nog!

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden