Kuur van zeven dagen helpt patiënten van maagzweer af

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Zeven dagen een vervelend kuurtje en je maagzweer hoort voorgoed tot het verleden. Dat is in het kort de boodschap van het gisteren in het AMC gehouden Europees congres over de helicobacter pylori.

Het congres werd juist nu gehouden, omdat twee onderzoekers op het terrein van de bacterie, R. W. M. van der Hulst en W. A. de Boer donderdag promoveerden op een therapie tegen de helicobacter.

“Sinds Marshall en Warren in 1984 in een boerenziekenhuis in het Australische Perth ontdekten dat een bacterie, de helicobacter pylori, en niet stress of zoiets, oorzaak is van een maagzweer, hoort die tot het verleden.” vertelt de internist Wink de Boer (36).

“Vroeger kreeg één op de tien Nederlanders eens in zijn leven last van een maagzweer. Zo iemand moest weken plat op bed liggen, of een zware operatie ondergaan, waarbij een stuk van zijn maag werd weggesneden. Het was al een verbetering, toen Glaxo kwam met Zantac, dat weliswaar niets genas, maar de ziekte draaglijker maakte. Daar zat je de rest van je leven aan vast. Nu wordt de aanstichter van de zweer met een therapie van zeven dagen met een combinatie van goedkope medicijnen voorgoed uitgebannen.”

De Australiërs kwamen met een werkende therapie die echter vervelende bijwerkingen had. Enkele anderen kwamen met variaties en De Boer vond in zijn ziekenhuis in Oss uiteindelijk de quadruple therapie, waarbij vier geneesmiddelen worden gecombineerd en de bijwerkingen minder zijn. Bijna 100 procent is blijvend genezen. “Dat heeft Van der Hulst vastgesteld. Hij volgde patiënten tien jaar lang en niemand kreeg de zweer terug.”

Toen De Boer begon met zijn onderzoek was de ontdekking van de Australiërs al bekend. “Je had de helicobactorofielen en de zuurmafia,” herinnert hij zich. Zijn hoogleraar bij het Amsterdamse Academisch medisch Centrum, prof. dr. Guido Tytgat hoorde ook tot de zuurmafia. “Toen deze wilde bewijzen dat stress en niet de bacterie oorzaak was van de maagzweer, moest hij erkennen dat de Australiërs gelijk hadden. Sinds het Amerikaanse National Institute of Health ook 'om' is, geldt het als onethisch, wanneer tegen een maagzweer niet een van de nieuwere therapieën wordt ingezet. Wij internisten hebben de patiënt meestal niet veel te bieden, maar voor het eerst in de geschiedenis kan een chronische infectieziekte volledig genezen. ”

Er zijn, die van De Boer meegeteld, drie therapieën in zwang. De oudste, de bismuth triple therapie, bismuth gecombineerd met twee antibiotica, werkt alleen bij personen die een niet resistente heliobacter hebben. Bovendien had die therapie erg vervelende bijwerkingen. Ook de PPI triple therapie combineert de sterke maagzuurremmer PPI met twee antibiotica. De effectiviteit neemt eveneens af bij een resistente bacterie, maar deze therapie heeft minder bijwerkingen..

De Boers quadruple therapie bestaat uit de sterke maagzuurremmer PPI, bismuth en twee antibiotica. “Resistentie speelt geen rol meer. Zelfs van degenen die de therapie slechts vier van de zeven dagen volhouden is 80-90 procent van de helicobacter af.”

“'t Is pure mazzel dat ik deze therapie vond,” zegt De Boer. “Het is wel een lastige therapie, want men moet per dag 17 verschillende tabletten op gezette tijden slikken. Er is daarnaast kans op misselijkheid, een metaalachtige smaak in de mond en een zwarte ontlasting. Maar ik heb nu 600 patiënten geholpen. We hebben gemerkt dat zij die nadelen er graag voor over hebben, om van een levenslange kwelling af te komen.”

De quadruple therapie wordt nog niet door elke internist toegepast. Zeker bij huisartsen is de geneeswijze nog niet algemeen bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden