Kustwacht eist beter plan olieramp van BP

Een met olie besmeurde krab op een strand in Louisiana, (EPA) Beeld
Een met olie besmeurde krab op een strand in Louisiana, (EPA)

De druk op olieconcern BP is dit weekeinde verder opgevoerd. De Amerikaanse kustwacht bestempelde de aanpak van BP om de lekkage in de olieleiding in de Golf van Mexico te dichten, als niet vergaand genoeg. Bovendien is er politieke druk op BP om zijn dividend te schrappen.

De Britse minister William Hague zei zondag dat BP „zelf beslist” over zijn dividendbeleid. BP geeft naar schatting jaarlijks 10,5 miljard dollar (8,6 miljard euro) uit aan dividendbetalingen. Stemmen in de Verenigde Staten gaan op dat het geplaagde olieconcern deze uitbetaling schrapt totdat de problemen in de Golf van Mexico opgelost zijn en alle schadevergoeding voor individuen en bedrijven zijn betaald.

De topbestuurders van BP komen maandag bijeen. Maar een bron zei tegen persbureau Reuters dat een beslissing daarover pas zal worden genomen als topbestuurder van BP Carl-Henric Svanberg woensdag heeft gesproken met de Amerikaanse president Barack Obama.

BP plaatste recent een kap over de lekkende oliebron, maar olie blijft daaruit in de oceaan stromen. Stranden zijn bevuild, dieren zitten onder de olie en de vis- en toerisme-industrie vrezen inkomsten te missen. BP schat de totale schoonmaakkosten tussen de 3 en 6 miljard dollar. Analisten gaan van een veel hoger bedrag uit.

Zaterdag werd bekend dat de Amerikaanse kustwacht BP een brief heeft gestuurd over de huidige genomen maatregelen om het lek te dichten. Die zijn niet goed genoeg en bieden te weinig oplossingen mocht appartuur dienst weigeren of kapotgaan. De Amerikaanse kustwacht heeft BP twee dagen de tijd gegeven met een nieuw plan te komen. De brief werd vrijdag al verstuurd.

Sinds de ontploffing op het olieplatform op 20 april, waarbij elf personen om het leven kwamen, stromen er liters olie de zee in. Op dit moment zou er ondanks de kap nog steeds 40.000 vaten per dag olie lekken, omgerekend 6,36 miljoen liter.

De druk op de Amerikaanse president Barack Obama om BP harder aan te pakken groeit. Obama wil dat oliemaatschappij BP alvast een 'substantiële' som geld opzij zet op een speciale rekening. Een onafhankelijke derde partij moet deze rekening beheren en schadevergoeding betalen aan mensen die gedupeerd zijn door de olieramp in de Golf van Mexico. Presidentieel adviseur David Axelrod heeft dit in het NBC-programma 'Meet the Press' gezegd.

Hoe groot de reserve moet worden die BP moet aanleggen, zal worden bepaald in een gesprek dat Obama woensdag met de top van BP op het Witte Huis heeft, zei Axelrod. Hij voegde eraan toe dat een 'substantieel' bedrag zal moeten zijn. De regering wil de oliemaatschappij 'op iedere gepaste wijze' aansprakelijk stellen.

Obama wil deze week ook een toespraak tot de Amerikaanse bevolking houden over de olieramp. Daarin zal hij verschillende hulpprogramma's aankondigen.

Obama liet zijn Britse collega David Cameron weten er niet op uit te zijn de waarde van BP te ondermijnen. BP heeft afgelopen weken al miljarden dollars in waarde verloren. Het olieconcern levert een van de belangrijkste bijdrages aan Britse pensioenfondsen. Cameron ligt in Groot-Brittannië onder vuur meer te doen om een bedrijf te beschermen dat staat voor 12 procent van alle dividend-betalingen door Britse bedrijven.

Live cam bij de kapotte olieleiding

Webcam chat at Ustream]]>

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden