Kustprovincies geven Kamp de wind van voren

Minister van Economische Zaken Henk Kamp arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkste ministerraad, vrijdag.Beeld anp

Minister Henk Kamp (VVD, economische zaken) beleefde gisteren een beroerde dag. Tot zijn grote irritatie sprak de Tweede Kamer zich uit tegen gasboringen bij Terschelling en vóór omkering van de bewijslast bij schade door gaswinning in Groningen. En in het Haagse perscentrum Nieuwspoort keerden kustgemeenten zich tegen zijn plannen om windmolenparken voor de kust aan te leggen. Hun uitzicht wordt verpest, vinden ze. Slecht voor de werkgelegenheid, een ramp voor het toerisme.

De kustgemeenten Noordwijk, Katwijk en Zandvoort zien niks in de komst van de vele turbines voor de deur. Momenteel zijn er in het gebied al windmolenparken, op 22 kilometer afstand van het strand. Maar de minister heeft nieuwe locaties aangewezen, op 18,5 kilometer van de kust, en dus dichter bij het strand. Op deze manier wil Kamp de doelen uit het energieakkoord halen, waarin staat dat in 2023 16 procent van alle energie duurzaam moet worden opgewekt.

Het rijk onderzocht hoe de nieuwe windmolenparken er vanaf het strand uit komen te zien. Op de plaatjes staan de windmolens in de verte, met het blote oog bijna niet waarneembaar. Daar klopt niks van, zeggen de gemeenten. Ze maakten nieuwe beelden van de parken, met daarop vele, duidelijk herkenbare molens.

Het baart de wethouders Pieter Jan Barnhoorn (D66, Noordwijk), Gerard Kuipers (D66, Zandvoort) en Jacco Knape (SGP, Katwijk) grote zorgen. Daarom kwamen ze gisteren naar Den Haag in een laatste poging de Tweede Kamer te beïnvloeden.

Still uit de video van Kamp.Beeld Rijksoverheid

Als de windmolens op deze afstand gebouwd worden, redeneren de gemeenten, zijn ze vanaf het strand goed te zien. Het uitzicht van de bezoekers wordt op deze manier verpest, en zij zullen besluiten niet meer naar de kust te komen. Dat zorgt voor minder toerisme, minder omzet voor de strandpaviljoens en dus ook voor minder werkgelegenheid.

Volgens de gemeenten komt de schade uit op 65 miljoen euro minder omzet per jaar, wat gelijk staat aan een verlies van 1500 banen. Om dit te voorkomen willen de wethouders het liefst dat de windmolens voor de kust van IJmuiden gebouwd worden, een veld op 60 kilometer afstand van het strand en dus buiten zicht.

Volgens Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) kloppen de cijfers over het baanverlies niet. "Als er nieuwe parken gebouwd worden zorgt dit juist voor veel extra banen." De zorgen van de strandpaviljoens kan ze begrijpen.

De Zandvoortse wethouder Kuipers hoopt dat, nu het eigen onderzoek is gepresenteerd, er meer begrip komt voor de situatie van de gemeenten. "Wij kennen onze cijfers en hopen dat er iets mee gebeurt. Maar nu hebben we gedaan wat we konden. Uiteindelijk is het Den Haag dat beslist."

Presentatie van kustprovincies. Te zien is dat de windmolens veel zichtbaarder zijn.Beeld ROM 3D
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden