Küssmann is niet van plan haar woorden te wegen

amsterdam – - Ook al haalt ze zich woede en hoon op de hals, de Duitse protestantse bisschop Margot Küssmann is niet voornemens voortaan haar woorden op een goudschaaltje te wegen voordat ze zich uitspreekt in het publieke debat.

In een interview met een Duitse regionale krant, waaruit persbureau EPD citeert, zei Küssmann woensdag dat ze zich niet wenst te laten muilkorven en dat ze niet zal terugdeinzen voor onwelgevallige uitspraken. „Ik zal niet voorzichtiger worden”, zei Küssmann, die aan het hoofd staat van de Evangelische Kirche in Deutschland (EKD). „Als een bisschop geen scherpe kantjes meer heeft, luistert niemand meer naar hem of haar.”

Nadat Küssmann op Nieuwjaarsdag in een preek de oorlog in Afghanistan en de Duitse deelname daaraan ter discussie stelde, barstte er een maatschappelijke discussie los, die nog niet voorbij is. De bisschop ontving in reactie op haar preek meer dan tweeduizend e-mails, vertelde ze, óók van militairen en hun familieleden. „In overgrote meerderheid waren het positieve, bemoedigende reacties. Slechts enkele waren kritisch van toon.”

De bisschop kreeg in de discussie bijval van andere kerkbestuurders van de EKD. Dat verbaast haar niet. „Als de kerk al niet tot vrede oproept, wie dan wel?”

Volgens Küssmann is de oorlog in Afghanistan naar de maatstaven van de protestantse vredesethiek niet te rechtvaardigen. Maar dat wil niet zeggen dat de bisschop geweld als middel om recht te doen en vrede te bereiken onder alle omstandigheden afwijst. Deze week sprak Küssmann op een bijeenkomst ter herdenking van de bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz. Ze noemde daarbij de strijd van de geallieerden tegen het nazibewind een van de weinige voorbeelden van een positieve bijdrage van geweld.

Tegelijk waarschuwde de bisschop voor de ’schaduwzijden van geweld’. „Er bestaat geen schone oorlog waarbij burgers worden ontzien en onrecht wordt vermeden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden