'Kunt u de Hema niet ruilen voor een Primark?'

reportage Omdat scholieren geen flauw idee hebben wat de gemeente doet, maken ze kennis met de raad

NIJKERK - Wie de baas is in de gemeente? De burgemeester natuurlijk, denken de vmbo'ers die maandagochtend het stadhuis in Nijkerk bezoeken. Maar dat klopt niet. De raadsleden, op wier stoelen de derdeklassers vandaag zitten, díe delen de lakens uit, vertelt Lindy Janssen van ProDemos.

En op wie kun je stemmen tijdens de verkiezingen? Er valt een stilte in de raadszaal, gevolgd door wat gegiechel en gedraai op de zwarte leren fauteuils. De wethouders, gokt er eentje voorzichtig. Janssen: "Nee, je kunt de raadsleden kiezen."

De scholieren van het Corlaer College zijn de eerste van achttien vmbo-klassen uit de regio die deze maand meedoen aan het project Klassenbezoek @Gemeentehuis. Het lesprogramma is een initiatief van de raadsleden van de gemeente Nijkerk en ontwikkeld door ProDemos, huis voor democratie en rechtsstaat. Vanaf deze week kan iedere school op deze manier gratis op bezoek in het eigen stadhuis om er te leren over lokale politiek en kennis te maken met raadsleden.

Veel leerlingen hebben geen flauw idee wat de gemeente doet, laat staan dat ze weten hoe de besluitvorming over een rotonde of nieuw sportveld plaatsvindt, zegt raadsadviseur Anneke Maarleveld-Krommendijk. "Ze weten niet eens dat er binnenkort verkiezingen aankomen." Tel daarbij op dat politieke partijen moeite hebben om genoeg kandidaat-raadsleden te vinden voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart en het is duidelijk dat je 'op jonge leeftijd interesse moet zaaien', zegt ze.

Dat lukt het best door jongeren iets te laten beleven, zegt Karel Ploeger van ProDemos. Dus moeten de tieners tijdens de les onder meer uitzoeken waar publiek, wethouders en burgemeester in de zaal zitten. En hoe gaat zo'n debat in zijn werk? Wie het woord wil, zet zijn microfoon aan, moedigt Lindy Jansen aan. Robin (15) drukt op de knop en ziet zichzelf levensgroot verschijnen op een projectiescherm. Zijn wangen kleuren rood. "De vergaderingen zijn op internet te volgen", doceert raadslid Jan Willem Wicherink van Lokaal Belang. "Dus als jij aan het woord bent, kom je in beeld."

De leerlingen krijgen de opdracht te bedenken wat er kan worden verbeterd in de gemeente. Een probleem verzinnen blijkt nog niet gemakkelijk en een oplossing is er ook niet zomaar.

Een groep meisjes wil de Hema in het centrum graag inruilen voor een Primark, zodat iedereen lekker kan shoppen. Dat willen ze bereiken door handtekeningen op te halen. Maar zo eenvoudig is dat niet, legt raadslid Wicherink uit. "Waarom denk je dat er zoveel panden leegstaan? Wij willen ook graag meer winkels in de binnenstad, maar we kunnen natuurlijk niet de huur voor ze gaan betalen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden