Kunstwereld vertrouwt publieke omroep niet

DEN HAAG (ANP) - De publieke omroepen besteden te weinig aandacht aan kunst en film. De Federatie van Kunstenaarsverenigingen luidde daarover gisteren de noodklok bij de Tweede Kamer. Vandaag behandelt de Kamer de herziening van de organisatie van de landelijke publieke omroep.

De publieke omroep is geen vlees en geen vis meer, zo valt uit de brief van de federatie op te maken. “Wij hebben niet de indruk dat de bestaande omroepverenigingen er voldoende in geslaagd zijn het publieke karakter van de omroep met cultuur, educatie en informatie veilig te stellen. En, ondanks het feit dat de omroepverenigingen veel elementen van de commerciëlen hebben overgenomen, is het hen óók niet gelukt het beoogde aandeel van de publieke belangstelling te halen. Al met al hebben we nu noch de beoogde publieke belangstelling, noch het bedoelde publieke karakter”, schrijft directeur Jack Verduyn Lunel.

De kerntaken van de publieke omroep blijven te veel bijzaak en dat gaat al jaren zo, klaagt de federatie. Initiatieven als Nederland 3 leverden nauwelijks iets extra's in de culturele sfeer op.

De federatie gelooft niet meer in een vrijwillig besluit van de publieke omroepen om meer kunst en cultuur in de programmering te stoppen. “In een recente discussie met het kunstenveld toonde het NOS-bestuur zich daarvoor veel te tevreden met de behaalde resultaten. Bovendien vinden ze kunstprogramma's te duur.”

De federatie kaart ook nog eens aan dat het te weinig inschakelen van onafhankelijke film- en tv-producenten de opbloei van een goede filmindustrie tegenhoudt.

De organisatie hoopt dat de Tweede Kamer in het wetsvoorstel voorwaarden laat opnemen voor meer cultuur, educatie en informatie, de kerntaken van de publieke omroep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden