Kunstvak niet langer verplichte kost

Van Bijsterveldt: Cultuur kan ook aan bod komen bij Nederlands of geschiedenis

Het vak Culturele Kunstzinnige Vorming verdwijnt vanaf 2014-2015 als verplicht examenvak voor havo en vwo. Middelbare scholen kunnen de vrijkomende lesuren gebruiken om meer aandacht te besteden aan wiskunde, Nederlands en Engels, schrijft demissionair minister Van Bijsterveldt (onderwijs) in een wetsvoorstel.

De bewindsvrouw wil het cultuuronderwijs niet schrappen. Scholen moeten er een eigen invulling aan geven, zoals ze ook verplicht zijn aandacht te besteden aan burgerschap. Volgens Van Bijsterveldt kan cultuur aan de orde komen bij vakken als geschiedenis of Nederlands. Dat zou zelfs leiden tot een 'kwaliteitsimpuls' voor het cultuuronderwijs.

Piet Hagenaars, directeur van Cultuurnetwerk, een organisatie voor cultuuronderwijs, betwijfelt dat. "We gaan het vak wiskunde toch ook niet afschaffen en tijdens Nederlands behandelen? Bovendien begreep ik nou juist van de minister dat ze bij Nederlands meer aandacht wil hebben voor de Nederlandse taal, en minder voor andere dingen." Als de minister beter cultuuronderwijs wil, moet ze het vak CKV verbeteren, vindt Hagenaars.

De vereniging van schoolbesturen in het voortgezet onderwijs, de VO-raad, vindt het positief dat scholen meer ruimte krijgen om het cultuuronderwijs zelf in te vullen, zegt een woordvoerster. Ze denkt niet dat scholen er met de pet naar zullen gooien als het vak wordt afgeschaft.

Scholen worden in het wetsvoorstel niet verplicht om meer wiskunde, Engels of Nederlands in te roosteren, maar ze moeten wel zorgen dat de prestaties van hun leerlingen in die vakken verbeteren. Ze mogen CKV als keuzevak blijven aanbieden. Scholen die de lesuren niet opvullen, kunnen hun leerlingen een extra examenvak laten doen.

Het wetsvoorstel is nog niet naar de Tweede Kamer gestuurd. Het ministerie van onderwijs voert momenteel gesprekken met betrokkenen. Burgers kunnen via internet reageren op de plannen. De uitkomsten daarvan worden meegenomen in het uiteindelijke wetsvoorstel. Dat zal naar verwachting halverwege volgend jaar naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

Wat is CKV?
Sinds 1 augustus 1999 is Culturele Kunstzinnige Vorming (CKV) een verplicht vak in de bovenbouw van havo en vwo. Het werd destijds ingevoerd als onderdeel van de Tweede Fase en het studiehuis. CKV is bedoeld als een kennismaking met kunst en cultuur.

Leerlingen bezoeken onder meer theatervoorstellingen, musea en tentoonstellingen en maken verslagen over hun ervaringen. Scholieren krijgen een Cultuurkaart met een tegoed van vijftien euro van de overheid, waarmee ze voorstellingen kunnen bezoeken. Nadat het tegoed opgebruikt is, geldt de kaart als kortingspas. Op de havo moeten leerlingen in totaal 120 uur besteden aan het vak, voor het vwo zijn het er 160. In die tijd zijn lesuren, maar ook theaterbezoek en huiswerk inbegrepen. Gymnasiumleerlingen krijgen in plaats van CKV het vak Klassieke Culturele Vorming.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden