Kunstrijder Lim voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk talent/Veterane Marion Krijgsman prolongeert titel
DEN BOSCH - Topsporters beginnen tegenwoordig steeds meer op gladde pr-functionarissen te lijken. Alles wordt positief benaderd, gehate concurrenten worden afgeschilderd als fantastische collega's en sponsors kunnen geen kwaad doen.
Via mediatraining is hen geleerd niks interessants en controversieels te vertellen. Het teleurstellen van de geldschieter is een doodzonde geworden die te allen tijde voorkomen moet worden. Gelukkig zijn er nog steeds sporters die overal lak aan hebben. Maar ze zijn een uitstervend ras.
De veertien-jarige kunstschaatser Maurice Lim, die gisteren Nederlands kampioen werd bij de senioren, is zo'n topsporter die niet door mediatraining bedorven is. De afgelopen week deed hij van zich spreken door op televisie en in kranten te verklaren dat het kunstrijden in Nederland niks voorstelt en dat hij er geen donder aan vindt om de sport te beoefenen. Voetbal en tennis vindt Lim veel boeiender. Schaatsen doet de scholier alleen omdat zijn ouders het willen en omdat het goed is voor de gezondheid. Professional of showschaatser wil hij hoe dan ook niet worden. En dat terwijl de wereldberoemde Russische trainer, en technisch directeur van de Nederlandse bond, Alexei Mishin hem als een van de grootste talenten beschouwt waarmee hij de laatste tijd heeft gewerkt. Mishin vindt dat Lim's niveau minstens zo hoog ligt als dat van Russische jongens op die leeftijd. Voor Nederlandse begrippen is dat uniek. In een sport, die lange tijd gedomineerd werd door schaatsers uit het Oostblok is het niet vanzelfsprekend dat er veel verwacht wordt van een Nederlands talent. Lim zelf doet daarentegen erg geringschattend over zijn eigen prestaties. Hij vindt zichzelf maar een stijve hark en zegt dat hij internationaal niks voorstelt. Het is duidelijk dat dit schaatstalent uit Ridderkerk niet snel naast zijn schoenen zal gaan lopen. Lim: “Ik moet dit doen van mijn vader. Anders was ik al lang gestopt. Als het slecht gaat op school, hoef ik minder te trainen. Dat is natuurlijk prettig maar ik wil ook niet blijven zitten. Daarom zet ik door. Ik ga elk jaar met de hakken over de sloot naar de volgende klas omdat ik zoveel moet trainen. Als ik naar de universiteit ga, dan stop ik.”
Ook tijdens de vrije kür van zondag liet Lim zien dat hij een eigengereid baasje is. Omdat hij te vlug klaar was en zijn kür al had afgerond voordat de muziek was afgelopen, stopte Lim maar gewoon met schaatsen. Het verhinderde hem niet om Nederlands kampioen te worden. De jury rekende het hem niet al te zwaar aan en zijn enige concurrent Thomas Hopman vormde geen noemenswaardige bedreiging voor hem. “Typisch Maurice”, zei Lim's zus Jessica na afloop lachend. “Als de muziek doorgaat, doet hij niet een paar extra passen zoals andere rijders. Hem kennende blijft hij gewoon staan.” Hopman, die vorig jaar kampioen werd, was niet al te teleurgesteld over zijn verlies. “Je kunt niet altijd winnen. Voor mezelf heb ik goed gereden.” Hij betreurde het wel dat Lim zich zo negatief had uitgelaten over zijn favoriete sport maar maakte zich er vanwege de jeugdige leeftijd van zijn concurrent niet al te druk over.
Bij de vrouwen prolongeerde Marion Krijgsman haar nationale titel. Voor de 25-jarige inwoonster van het Groningse Leek was het haar vierde titel. Na twee onderdelen stond ze op de derde plaats. Maar door haar goede vrije oefening, die vooral erg degelijk en foutloos was, wist ze uiteindelijk toch het goud binnen te halen. Door deze prestatie is ze automatisch geplaatst voor de Europese kampioenschappen, die eind januari gehouden worden in het Tsjechische Praag. Op het EK van '91 werd ze al eens zeventiende. Vorig jaar eindigde ze als 22ste van Europa net als in 1992 en 1993. Haar beste prestatie tijdens een wereldkampioenschap behaalde ze acht jaar geleden. Krijgsman werd toen 21ste.
De jury beloonde haar technische kunnen zondag vijf maal met een vijf of meer terwijl haar artistieke prestaties zelfs zeven keer met minimaal dat cijfer gewaardeerd werden. Ondanks het feit dat er meerdere malen geklaagd werd over de hardheid van het ijs, bleef Krijgsman de gehele vrije kür op de been. Uit de top drie viel alleen Jessica Lim tijdens haar oefening.
Tweede werd de zeventienjarige Karin Janssens uit het Brabantse Gilze. De vwo-scholiere stond na de korte kür aan de leiding maar wist die positie niet vast te houden. Het brons ging naar Jessica Lim, die vorig jaar nog als tweede eindigde.