KunstRAI: gelikte hondjes en kubus met runderbloed

KunstRAI 92. Hollandhal. Woe t/m vr. 14-22, za t/m ma 11-18 uur. 3 t/m 8 juni. Toegang 15. CJP f 10.

DOLF WELLING

De beurs is vooral aantrekkelijk voor mensen die wel eens een galerie bezoeken. Ze vinden er nu 77 bij elkaar, waaronder 66 Nederlandse. De selectie, door een commissie waarin ook enkele galeriehouders zitting hadden, heeft hier en daar kwaad bloed gezet. In een enkel geval is een afwijzing ongedaan gemaakt, of verzacht met de mededeling dat de verongelijkte de volgende keer weer mag meedoen.

Vorig jaar namen honderd Nederlandse galerieen deel "en zoveel goede zijn er niet" , aldus de heer Hermida, de nieuwe directeur van de beurs. De KunstRAI is nu wat kleiner en ontegenzeggelijk ook beter. Van de negen Duitse deelnemers komen er vijf uit Munchen, daarentegen uit de belangrijker centra Berlijn en Dusseldorf elk maar een. De Belgen hebben zich op een na aan het besluit gehouden om niet mee te doen. Hermida wijt dat aan de (nog) ontbrekende samenwerking met de beurs van Brussel.

Centraal in de beurshal worden ditmaal beelden getoond die door een onafhankelijke jury zijn gekozen uit het aanbod van deelnemende galerieen. Uit collecties van Nederlandse musea is de tentoonstelling 'Het ongedragen sieraad' samengesteld. De titel wijst erop dat het stukken betreft die aan het gebruik onttrokken zijn. De werken die Petra Hartman in de stand van de Galerie 'Ra' toont, vragen kennelijk om zo'n lot. Ze zijn geschikt voor de hals van een vrouw van 40 meter of langer. Die moeilijke maat komt niet vaak voor. Wel draagbaar, maar ook 'in ruste' zijn de sieraden van goud, koraal en humor die Louise Smit toont. Meer klassiek zijn geraffineerde sieraden uit de Studio Ton Berends (onder andere Babetto) en de Galerie Artline (Ariette en Jack van Osnabrugge).

D'Eendt presenteert een internationaal gezelschap en 'Art Affairs' toont werken uit zijn gehele programma, terwijl Espace alle ruimte geeft aan de schilderes Marjolijn van den Assem. Ook nieuw werk van Erik Pape, Erik Roos, Hendri van der Putten, Arie de Groot en Aart Houtman wordt door hun galerieen ruimschoots getoond. Galerie Asselijn heeft schilderijen met collage van de in Amsterdam werkende Portugese Maria Beatriz. De opgewekte lentekleuren zijn bij nader inzien navrant, want het werk gaat over kansloze en bedreigde zwerfkinderen. Ze spelen met een houten sabeltje en een vlaggetje dat een bebloede lap is.

Sonja Delaunay

Vooral Artax uit Dusseldorf zorgt voor 'grote' namen met wat werk van Arp, Dali, Sonja Delaunay en Bruce Nauman. Daarentegen heeft Het Veem, een galerie van jonge kunstenaars uit Rotterdam, uit zijn programma Holger Bunk gekozen en Arnold Schalks, die nog naam moeten maken. De faam van een kunstenaar wordt onder meer afgemeten aan het aantal galerieen dat zijn werk op een bepaald moment brengt. Op deze beurs zijn Ko Aarts, Appel, Ida Applebroog, Armando, Guillaume Bijl, Sjoerd Buisman, Fortuyn/O'Brien, Klaas Gubbels, Jaap Hillenius, Lucebert, Lupertz en Rombouts-Droste in meer dan een stand vertegenwoordigd.

Net als de musea kijken ook galerieen tegenwoordig meer buiten Europa. Op deze beurs vindt men onder andere mooie etsen van Mittsu Sugai - de vrouw van de bekende Japanse schilder Kumi - alsmede opmerkelijke collages en beelden van de in haar werk niet direct als zodanig herkenbare Indonesische Merapi Obermayer. De jonge Braziliaanse Adriana Varejao verenigt in haar schilderijen met collage uiteenlopende culturele invloeden.

De beurs biedt ook selecte prenten. Marcel Kalksma heeft zeer grote houtdrukken van Gigurd Gudmundson meegenomen en bladen in verschillende technieken van Erik Andriesse. In deze stand kan men de afdruk van een gefossiliseerde, grote vis zien, overgebracht op de lithosteen. De galerie Clement exposeert aquarellen van Hillenius en houtsneden van Guillaume le Roy.

Bij de zich presenterende tijdschriften zijn ditmaal het academische 'Jong Holland' en het wijsgerige 'Lier en boog'. De in aanbouw zijnde Rotterdamse Kunsthal heeft eveneens een stand. Een sponsor van de beurs, de Triple P Groep, heeft een aanmoedigingsprijs voor een schilder uitgeloofd van 25 000 gulden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden