Kunstproject over schoonheid in sloppenwijken imponeert

Regie: JR. In 5 filmtheaters.

Het wekt enige achterdocht als een kunstenaar een film maakt die hij 'Vrouwen zijn helden' noemt, waarbij hij zijn blik richt op de onzichtbare vrouwen in de sloppenwijken van Kibera (Kenia), Rio de Janeiro (Brazilië) en van niet nader genoemde steden in India en Cambodja. Daar komen dan vast valse clichés om de hoek, over weggestopte vrouwen die eigenlijk het cement van de samenleving zijn, de hoedsters van de sloppenwijk.

Toch weet de anonieme Franse kunstenaar JR te imponeren en te ontroeren met zijn bizarre kunstproject in de sloppen. Sterker nog: hij laat zien dat ook voor mensen die in diepe armoede leven kunst noodzakelijk is, om ze op te tillen uit de misère, hun blik te kantelen, om in hun omstandigheden ook eens kleur en schoonheid te kunnen zien.

JR, die begon als graffiti-artiest en door The Guardian nu de hipste kunstenaar sinds Banksy wordt genoemd, maakte naam met meterslange (en hoge) foto's van een bekkentrekkende rabbi, priester en imam die hij als een muur optrok langs de bezette gebieden tussen Israël en Palestina.

In 2008 belandde hij in Morro da Providencia (een wijk in Rio de Janeiro), waar hij portretten maakte van de vrouwen die er woonden, en hun ogen in zwart-wit en metersgroot op daken en muren van de sloppen plakte. In de film rent de camera door de wirwar van steegjes, om dan weer afstand te nemen en de wijk in vogelvlucht te filmen, inclusief de portretten. Het ziet er prachtig uit en het werkt fantastisch. Waar je anders alleen massa, afval en armoede ziet, overal gelijk, zie je nu die expressieve blikken, ogen die terugkijken.

In de film vertellen de vrouwen die meewerkten over hun gevoelens over de foto's en over hun leven. Ze worden allemaal geïntroduceerd met hun naam in beeld. Als een van de Braziliaanse vrouwen vertelt dat ze het idee heeft dat ze voor het eerst van haar leven is opgemerkt, is dat diep ontroerend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden