Kunsthart terug naar Kampen om Kolff te eren

KAMPEN (ANP) - Nadat hij de eerste succesvolle kunstnier ter wereld had ontwikkeld, begon de in Leiden geboren medisch pionier en uitvinder Willem Johan Kolff in 1947 in de garage van het Kamper Stadsziekenhuis aan het ontwerpen van een kunstmatig hart.

Het CardioWest t-TAH kunsthart wordt vrijdag tijdens het jaarlijkse Kolff Symposium in Kampen overhandigd door een delegatie van het Amerikaanse bedrijf. In totaal 667 mensen over de hele wereld ontvingen tot nu toe dit kunsthart, veelal in afwachting van een harttransplantatie.

De 'terugkeer' van het kunsthart naar Kampen markeert de 50ste verjaardag van het eerste Kolff-kunsthart ter wereld (1957) en de 25ste verjaardag van de eerste kunsthartimplantatie (1982) bij een mens.

Eerste kunstnier

Willem Johan Kolff, nu 96 jaar, vond in 1943 in Kampen de eerste kunstnier uit. Hij vertrok in 1950 naar Amerika, waar hij wereldfaam verwierf door zijn werk met kunstmatige organen. In het ziekenhuis van Cleveland implanteerde de internist in 1957 het eerste zelfgebouwde kunsthart in een hond, die er 90 minuten mee leefde. Aan dit project was Kolff al in Kampen begonnen.

Na een kwart eeuw van schier eindeloze implantaties in schapen en kalveren, was de 61-jarige tandarts Barney Clark in 1962 de eerste hartpatiënt ter wereld die een permanent kunstmatig hart kreeg, gemaakt door het team van Kolff. De implantatie was wekenlang wereldnieuws. Clark leefde nog 112 dagen met zijn kunsthart. Sindsdien ontvingen wereldwijd 667 mensen een kunsthart van het type Kolff.

Kolff is inmiddels 96 jaar oud. Hij woont in Philadelphia. Hij kan om gezondheidsredenen de terugkeer van 'zijn' kunsthart naar Kampen niet bijwonen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden