Kunsthal toont belangrijke verzameling Gustav Rau

De Kunsthal in Rotterdam toont van 20 januari tot 16 april onder de titel 'Meesterlijk Verzameld, vijf eeuwen Europese schilderkunst' de collectie van de Duitser Gustav Rau. De collectie is een van de weinige belangrijke 'kunsthistorie-brede' verzamelingen die nog niet voor het publiek te zien was.

door Robbert Roos

Voor het eerst toert een selectie van ruim negentig schilderijen uit deze collectie rond de wereld (tot 4 januari nog in het Parijse Musée du Luxembourgh). De verzameling waaiert van Fra Angelico, Canaletto, Lucas Cranach de Oudere en El Greco naar Gerard ter Borch, Judith Leyster, Jean-Honoré Fragonard, Gustav Courbet en de Franse impressionisten.

De Kunsthal kan de collectie tonen, doordat een presentatie in Milaan niet doorging. Er moet flink in de buidel worden getast, maar dat geld gaat naar Unicef, waaraan Rau zijn collectie heeft geschonken. Na de wereldtoer -die onder meer het Metropolitan Museum in New York aandoet- komen de werken op basis van een langdurige bruikleen in het Musée du Luxembourgh te hangen. In totaal omvat de Collectie Rau 240 oude meesters, 220 beeldhouwwerken en 160 werken uit de negentiende en vroeg-twintigste eeuw. Rau heeft geen abstract werk in de verzameling en moet ook niets hebben van Picasso.

Gustav Rau werd in 1922 geboren in Stuttgart. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij eerst in het Duitse leger als vertaler, maar vluchtte in 1944 naar Engeland, waar hij in Britse dienst kwam. Na de oorlog werkte hij in de zaak van zijn vader, die auto-onderdelen fabriceerde. Na de dood van zijn vader in 1970 verkocht hij de zaak, terwijl hij in die periode ook de textielhandel van een overleden oom verkocht (dit legde de basis voor zijn fortuin). Op zijn veertigste begon hij een medicijnenstudie en vertrok, na afronding hiervan, naar Africa. In Kongo, tegen de grens van Rwanda en Burundi, stichtte hij een hospitaal met 300 bedden. Sinds eind jaren zestig verzamelt Rau. In eerste instantie alleen beeldhouwwerken, later ook schilderijen. Een paar keer per jaar vloog hij vanuit Afrika naar belangrijke veilingen in Londen, Parijs en New York om daar persoonlijk te bieden op meesterwerken. De gekochte schilderijen gingen naar een depot in Zurich. Zelf zag Rau ze vrijwel nooit.

Het niveau van de verzameling weerspiegelt de top van wat de afgelopen decennia in de internationale kunsthandel werd aangeboden. Topstukken zijn onder meer een portret van een heer van Gerard ter Borch, een paneeltje met een voorstelling van Judith door Lucas Cranach, een serie bijzondere landschappen van Monet, een zelfportret van Edgar Degas, heiligenportretten van El Greco en José de Ribera, een havengezicht van Canaletto-navolger Bernardo Bellotto en een werk van de Caravaggist Hendrick ter Brugghen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden