'Kunsthal nu zo veilig als het Rijksmuseum'
Na verbouwing gaat gebouw van Rem Koolhaas weer open
Er was veel mis met de Kunsthal in Rotterdam. Na een verbouwing van een half jaar is het wereldberoemde ontwerp van architect Rem Koolhaas 'veiliger, duurzamer en toegankelijker', vat directeur Emily Ansenk de verbeteringen samen. Vandaag gaat Koolhaas' gerenoveerde 'toverdoos voor kunst' weer open voor het publiek met vijf tentoonstellingen.
Door de kunstroof eind 2012, waarbij zeven kostbare schilderijen werden gestolen, was de beveiliging een belangrijk punt bij de verbouwing. Die voldoet nu aan 'de hoge standaard' van het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum in Amsterdam, zegt Ansenk. Over de beveiliging wil ze verder niet uitwijden. Zichtbare aanpassingen zijn de zwerfkeien voor de glaswand aan de kant van het park en de metalen roosters achter de glazen gevel bij de Westzeedijk.
Aan opstappen na de kunstroof heeft Ansenk geen seconde gedacht. "Zo zit ik niet in elkaar." De kritiek dat de beveiliging niet op orde was, heeft ze van zich af laten glijden. "Er is van alles gesuggereerd in de media, maar de inbrekers zijn wel snel gepakt, mede dankzij onze beveiligingscamera's." Het proces tegen de zes verdachten in Roemenië loopt nog. Geen van de zeven gestolen schilderijen van onder meer Matisse, Monet en Picasso, is teruggevonden. Mogelijk zijn ze verbrand.
Architect Rem Koolhaas, die in 1992 internationaal doorbrak met de Kunsthal, heeft zelf de verbeteringen aan zijn ontwerp voorgesteld. Dat is opmerkelijk, omdat hij niet graag sleutelt aan zijn gebouwen. De belangrijkste ingreep is de verplaatsing van de entree. Die bevond zich halverwege de hellingbaan die dwars door het gebouw loopt en voor rolstoelers een lastige hindernis is. Bezoekers gaan voortaan naar binnen via het restaurant, waar zich nu ook de museumwinkel bevindt. Onhandig was ook dat de oude entree in open verbinding stond met het auditorium, dat daardoor tijdens de openingsuren niet te verhuren was. En zo waren er meer kritiekpunten, zoals de hoge stookkosten. De Kunsthal was één groot tochtgat, alle warmte vloog eruit. Tussen de tentoonstellingszalen zijn deuren geplaatst. Die maken het gebouw ook inbraakveiliger, omdat alle ruimtes nu zijn af te sluiten.
De verbouwing kostte 6,3 miljoen euro. De gemeente (4,7 mln) en een consortium van drie bedrijven (1,6 mln), waaronder energiebedrijf Eneco, hebben dat betaald. Daarbij is een voor de culturele wereld nieuwe financieringsconstructie bedacht. De Kunsthal betaalt de lening van 1,6 miljoen van het consortium, dat ook de exploitatie en het onderhoud overneemt van de gemeente, in vijftien jaar terug uit de besparingen op energie en onderhoud.
de verdieping 2|3
Interview met Emily Ansenk
undefined